Николина Чакърдъкова, която е собственик на Фолклор ТВ, е щастлива от факта, че в последните години се забелязва завръщане на интереса към родния фолклор и си признава, че любовта на хората я зарежда.

За фолклорната музика казва, че носи послание, но то не бива да се прави безцелно.

"В нашите песни има приказки и поговорки, разказани с музика, с глас и с чувство и, ако човек се заслуша, те поучават и могат да ти помагат в живота. Давам пример с една от песните, в която пея:

„Най-голямото богатство е здраве, сила, мир и любов, това никъде не се продава и с пари не се купува“. Ако човек разсъждава над тези думи и ги осъзнае, разбира колко са верни, дори ако дотогава това му се е струвало клише. Преди 10 години думата „мир“ почти не я споменавахме, а сега я казваме на всяка втора дума. Знаем за войните от учебниците колко са страшни и лоши, а сега виждаме и с очите си какво се случва по света и няма човек, който да не си помисли: "Ами, ако аз съм на това място".

Паралелно със здравето, вече виждаме колко е важен мирът за всички" - казва тя в интервю за "Труд".

За посланията в песните на попфолк и рап изпълнителите, фолклорната звезда казва: "Не знам какво носят и какво искат да кажат, но голяма част от тях е една лъжа. Това не е истинският живот – лъскав и направен, и те лъжат децата, че това се полага на всеки и всеки може да го изживява. Дават една грешна представа за живота на подрастващите и може би затова резултатът е такъв в България. Не казвам, че те са виновни, защото те също са отражение на една измислена среда, на един безцелен живот".

Вярва, че фолклорът ни лекува, както твърди и Поли Паскова.

"Имала съм такива случаи, дори най-пресният е по време на концерта „Българската Коледа“, където участвах с песента „Бор садила“ и представихме по нов, по-тържествен и вълнуващ начин нашия фолклор – със смесен хор при БНР и вокалисти. Три от хористките бяха с тежък грип, но вече бяха поели ангажимента, а след участието ми благодариха с думите: „Всичко ни мина!“. Има много хора, които, слушайки нашата музика, ми споделят, че слънцето изгрява и залязва с нашите песни и осмисляме живота им. Първо обаче трябва да си отвориш душата, да чуеш текста и музиката и, ако обичаш това нещо, няма как да не те лекува. Когато имах концерт в Израел и на един човек, който беше на инвалидна количка, съм му казала: "Хайде, да дойдеш в България на хорото – да те видя изправен". Той ми каза, че там също гледат Фолклор ТВ, а преди три години, докато пеех в „Арена Армеец“, той дойде на крака с огромен букет и ми каза: „Аз съм този от Израел, на когото ти постави задача да стане и дойде в България на концерт! Прав съм, прав съм“. Много се развълнувах. Има една група от Израел – от 50-70 души, която вече три години поред непрекъснато следи кога имам концерти, и те първи идват специално оттам, като споделят, че всичко им минава, като дойдат на наш концерт" - обяснява певицата.
Молитвата на Николина Чакърдъкова за България през Новата година е: "Най-важното на този етап е да има мир и да не изживяваме нищо лошо. Трябва да сме благодарни за това, което имаме, защото сега сме неблагодарни. Хубаво е да иска човек, но не само да се иска, а и да се работи за това. Моля се за здраве за цялата ни нация, защото тя е доста болна, а също за мир и любов, да се обичат повече хората и да се уважават, за да остане това човешкото и да ни има като народ и нация".