Гала концертът в престижната зала Cité de la musique събира европейския елит по повод Българското председателство

Нина Николина е музикален продуцент и една от певиците в новия проект “Магическите гласове на България”, който ще има официална премиера на 9 март в престижната, концертна зала Cité de la musique в Страсбург.

Новият проект е гвоздей в програмата на гала концерта, организиран от Министерство на културата, Българския културен институт в Париж и мисията ни в Страсбург по повод Българското председателство. Това е второто голямо събитие в чужбина след откриващия концерт в Брюксел в началото на февруари.

Галата ще мине под наслов “Женските гласове на България” и включва изпълнения на новата формация “Магическите гласове на България”, в която участват някой от най –гласовитите певици на народни песни като - Александра Борисова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева, Таня Първанова, Еличка Кръстанова.

Нина Николина ще представи и друг свой популярен проект “Пендара етно проджект”, в който народната музика се среща със съвременната електронна сцена.

В проекта участва и дългогодишният, музикален партньор на Нина Николина - перкусионистът, композитор и музикален продуцент Калин Вельов. Той е единственият мъж в спектакъла в Страсбург.

За разлика от обичайните си перкусии, този път Калин Вельов ще има соло на тъпан.

По време на концерта ще прозчвучат някои от най-популярните, български народни песни като “Седнало е Джоре“, “Бре Петрунко”, “Дилмано” , “Полегнала е Тодора” и “Мори айда, айда ”.

“Това не е традиционен концерт, а мултимедиен спектакъл, в който се разказва историята на българската песенна традиция - от древността до наши дни”, казва режисьорът на спектакъла Любомира Костова. Тя, заедно с режисьора на мултимедията Ема Константинова и сценариста Георги Тошев, представят панорама от най-доброто на женските гласове на България през годините.

В концерта задочно чрез специални видеа участват световноизвестното българско сопрано Соня Йончева и Силви Вартан.

“Традиционното пеене в България е специфично за всеки регион, но в него е заложена силната връзка на българина с природата. Той й се моли, той прави магии за плодородие, той живее в хармония с нея. Природата „диша“ в песента, в звуците, в реденето на думите.

Родопската песен носи мекотата на Родопите – планината, в която се вярва, че е роден легендарният певец Орфей. Красивата, родопска песен „Излел е Дельо хайдутин” е българското „космическо” послание, избрано сред множество други музикални предложения да представи земната цивилизация. През 1977 г. златната плоча на Вояджър отлита и там е и тя, българската песен, съзвучна с Космоса”, разказва консултантът на спектакъла доц. д-р Веселка Тончева  от БАН.

Прочутите български, женски, оперни гласове ще представи примата на Софийска и Пловдивска опера Таня Иванова и пианистът и композитор Екатерина Николова, която от години живее и работи във Франция.

Таня Иванова е аплодираната не само в България, но и в Европа като Лейди Макбет от “Макбет” на Верди, Елизабет от “Дон Карлос” на Верди, Мими от “Бохеми” на Пучини, а Николова е работила в различни музикални формации като Orchestre Philharmonique de Strasbourg, Orchestre Symphonique de Mulhouse, Opéra National du Rhin, Ensemble Moderne-Francfort, Orchestre.