Едно от най-обсъжданите заглавия тази година - "Момичето от Дания", който вече получи 4 номинации за ‪”‎Оскар", ще можем да видим в “Люмиер” от 29 януари до 4 февруари.

“Люмиер” е единственото арт кино в София, което ще покаже филма в премиерната му седмица.

Главните роли в забележителната любовна история играят носителят на “Оскар” за “Теорията на всичко” Еди Редмейн и нашумялата актриса Алисия Викандер (“EX MACHINA: Бог от машината”, “Седмият син”, “Повелителят на кухнята”). Участват още: Матиас Шьонертс, Бен Уишоу, Себастиан Кох, Амбър Хърд. Режисьор е носителят на “Оскар” Том Хупър (“Речта на краля”), а сценарист е Лусинда Коксън.

Филмът е базиран на бестселъра на Дейвид Еберсхоф и вдъхновяващия, изпълнен с обрати живот на Лили Елбе и Герда Вегенер.

Бракът и работата на Лили Елбе (родена като Ейнар Вегенер), и Герда Вегенер се разгръщат на фона на преоткриването на Лили като жена. В Копенхаген от началото на 20-те години на миналия век Ейнар позира като жена за съпругата си - илюстраторът и артист Герда Вегенер. Портретите получават голяма популярност и вдъхновяват Герда да продължи серията, а Ейнар осъзнава женската си природа и заживява като Лили Елбе.

Елбе е една от първите трансджендър жени, които се подлагат на серия операции за смяна на пола, а Герда я подкрепя по време на целия процес на промяната.



Ето и точните дати и часове на прожекциите:


29 януари – 18:45 часа

30 януари – 19:00 часа

31 януари – 18:30 часа

1 февруари – 20:00 часа

2 февруари – 20:00 часа

3 февруари – 20:00 часа

4 февруари – 20:00 часа

Предварителната продажба на билети се осъществява на касите на Билетен център – НДК, а един час преди съответната прожекция - и от касата на кино “Люмиер”, тел. за контакт: 02 916 63 00 и 02 916 64 00.

ЗА КИНО “ЛЮМИЕР”

Кино “Люмиер” е част от мрежата киносалони “Europa Cinemas” и приоритет в програмата му ще продължават да бъдат българските и европейските филми. Техниката е нова и закупена специално за салона - нейните параметри са съобразени с голямото прожекционно разстояние и гарантират максимално качествено изображение и звук за съвременните изисквания на киноманите.