На 14 срещу 15 май В Нощта на музеите тази година участват 68 музея - 12 национални, 24 регионални и 32 общински, а общо в Европа - над 3000.

Столичната улица "Генерал Гурко" става "хартиена улица" в Нощта на музеите на 14 срещу 15 май, съобщава Vesti.bg

От 18 ч. на 14 май част от Градската градина около Софийската градска художествена галерия (SGHS.bg) става домакин на карнавала "Хартиена улица", който ще преобрази и част от ул. "Генерал Гурко" с творчески работилници, отворени за всички желаещи.

И Националната галерия за чуждестранно изкуство () ще е домакин на изложба от "Хартиен арт фест 2011", който се провежда за първи път. Проект е на Даниела и Тодор Тодорови. Представя над 100 автори от 36 страни.

На ръчно изработената хартия е посветена и изложбата, която ще бъде разположена в Скулптурния парк на Министерството на външните работи в 17,30 ч. на 14 май.

В Нощта на музеите и галериите, когато посещенията са безплатни, вратите са отворени до 1 ч. след полунощ.

Тази година участват 68 музея - 12 национални, 24 регионални и 32 общински.

От Министерството на културата отчитат, че през миналата година са се включили 40 музея. (вижте пълната програма на сайта на културното министерство - )

В най-стария литературен музей - къщата на Иван Вазов, открит преди 85 години, се отваря обновеният клуб - в 19.30 ч.. Щанд с книги на издателство "Жанет-45" ще е отворен до среднощ.

Шестима от най-новите и успешни български поети: Стефан Иванов, Иван Ланджев, Камелия Спасова, Мария Калинова, Иванка Могилска и Стоил Рошкев - ще четат свои и своите мазови стихотворения. Преди тях, помежду тях и подир тях ще кънтят, звънтят и ехтят песните на група "Гологан".
Галерия "Средец" на Министерството на културата се включва с изложба живопис на Свилен Блажев.

В София могат да бъдат разгледани постоянните експозиции на Националния исторически музей и гостуващите в Националната художествена галерия () изложби "Да уловиш мига" - съвременна японска фотография, и "Тръни и рози".

В Етнографския музей могат да се разгледат изложбите "Творение от светлина. Изкуството на резба върху яйца" на Браян Бейти (САЩ), "Промяна на гледната точка" - на студенти от Националната художествена академия, и "Традиции. Мисия. Послание" - за 60-годишнината на ансамбъл "Филип Кутев" с концерт.

В Националния военноисторически музей () от 18 ч. школата за средновековна фехтовка Motus ще демонстрира умения с мечове. Оръжието, облеклото и техниката на фехтоване са по запазени исторически извори от ХІІІ-ХVІ в.

От 19 ч. концерт ще изнесе Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България.

Историческият музей в Русе () е подготвил демонстрация на старинни техники за изработка на бижута и украшения, литературно четене на Международно дружество "Елиас Канети" и Нощ на Русенската опера.

Нощта на музеите през тази година е в навечерието на 18 май, когато се отбелязва Международният ден на музейното дело. Общоевропейската инициатива се организира за седми път и обхваща над 3000 музея в 40 страни.

Първата европейска Нощ на музеите беше организирана през 2005 г. от Франция (, но идеята за Дълга нощ на музеите е реализирана за първи път през 1997 г. в Берлин ). Прави се два пъти годишно - през май и през август-септември.

От 2006 г. инициативата е под патронажа на Съвета на Европа. През 2009 г. ЮНЕСКО също призна международното й значение.

В България това събитие се организира за първи път в Пловдив под името Нощ на музеите и галериите на 30 септември 2005 г. и съвпада с Есенния салон на изкуствата в града. Градове-партньори тогава са Пазарджик и Стара Загора.

През следващата 2006 г. инициативата вече е и в София, където ежегодно се случва през месец май.

Снимки: journeynotebook.com