Франсис Фукуяма е американски политолог, политикономист и социолог от японски произход, роден през 1952 г. Преди време той шокира света с прогнозата си за „Краят на историята и последният човек“, която му донесе планетарна популярност и милиони почитатели.

С какво е важна „Произход на политическия ред“? Най-вече със своя безпощаден анализ за създаването на съвременните политически институции и демократичните общества. Ученият прави обстоен преглед как през вековете са възникнали човешките социални структури. При това Фукуяма провежда прецизно сравнително историческо изследване, като се връща още в зората на човешката история. Според знаменитият философ хората винаги са се нуждаели от социална организация; човек не е създаден, за да съществува като изолиран индивид.

Авторът ни припомня как се е зародила държавността в Китай, Индия и Средния Изток, сетне развива темата си като разглежда европейските страни. Времевата граница, до която достига изследването му, е навечерието на Френската революция.

Ако се питате, кой са трите фундамента на стабилния политически ред, Фукуяма ще ви отговори: „Силна държава, върховенство на закона и отговорно управление. Да, мнозина от нас приемат тези основи за даденост, но те са изграждани в продължение на векове.“ И продължава: „Великобритания и Дания са първите, които успяват балансирано да ги съчетаят в едно цяло. Страшно е, че в много от съвременните държави те отсъстват или не могат да функционират. А това е явление, което може да доведе до опасни последици. За да си обясним случващото се в момента, е необходимо да познаваме началото, от което тръгва всичко.“

„Произход на политическия ред“ е умен и проникновен поглед към миналото. Той е подплатен солидно с най-новите постижения на историята, икономиката, еволюционната биология, социологията. Резултатът е категоричен: Фукуяма е създал изключително изследване върху произхода на демократичните общества.