Журито на престижния винен конкурс Vinalies Internationales позлати вината на един от най-разпознаваемите и обичани родни производители – „Вила Ямбол“. За поредна година избата защитава имиджа на родното винарство и качествата на българските вина като обра общо 8 медала: три от които златни. С най-високото отличие бяха оценени: Kabile Сира Резерва, Vineyards Selection от микрорайон Тополица (отново от сорта Сира) и Vineyards Selection от микрорайон Тенево (от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо).

Останалите пет сребърни медала са за серията Kabile – Шардоне и Совиньон блан, розе, Мерло резерва, Мавруд и Каберне Совиньон и Каберне Совиньон Резерва. Любопитен факт е, че марката Kabile е кръстена на античен тракийски град, който се намира само на няколко километра от винарната. Нещо повече – в знак на почит към традициите и наследството на региона производителят постави богинята Кибела на етикета на бутилката. С тази порция отличия марката се утвърждава като най-награждаваната на международни състезания.

Основен организатор на конкурса Vinalies Internationales е Съюзът на енолозите във Франция като дегустационните комисии се състоят от изтъкнати експерти в бранша, които диктуват тенденциите и залагат стандартите в световното винарство. Затова и високата оценка за родните вина е толкова важна и говори за техните качества.

Общо българските вина с медали от Vinalies Internationales тази година са 18. С четири отличия се прибра и избата в Съединение – New Bloom Winery. Единият е златен за емблематичният им Face 2 Face (F2F) от сорта Дорнфелдер. Това вино се превърна във визитна картичка на избата от Съединение. Сребърните медали са за F2F Совиньон блан, Verano Azur Совиньон Блан и Вионие и PIXELS розе.