Нова книга на Ориана Фалачи – „Корените на омразата. Моята истина за исляма”

20 май 2016 | 16:16
Прочетена
1718
 

С „Корените на омразата. Моята истина за исляма” Ориана Фалачи се завръща при българските читатели с 37 от най-силните ѝ неиздавани досега текстове – интервюта, есета, репортажи и статии. Известната в световен мащаб италианска журналистка провокира размисли за Близкия Изток, войните, религиозните убийства и положението на жените в ислямския свят – теми с широк обществен резонанс и днес.

Интелигентните жени винаги са правили впечатление, особено когато са вършили опасни професии. Защото да летиш със самолет над Кувейт по време на Войната в Залива или да интервюираш лидери като Ясер Арафат или Муамар Кадафи не е лека задача. За често крайната и непримирима Ориана Фалачи този живот бе ежедневие и до смъртта ѝ преди десет години тя продължаваше да изследва сложните взаимоотношения между Изтока и Запада.

Личността на Фалачи не оставя никого равнодушен, а с „Корените на омразата. Моята истина за исляма” (ИК „Сиела”) противоречивият ѝ образ предизвиква крайни реакции – от огромно възхищение до неприязън. Текстовете са писани в годините между 1960 и 2005 и в тях проследяваме не само измененията в геополитическия контекст, но и радикализирането на мнението на самата Фалачи. Мнозина смятат, че репортажите на италианската журналистка са предупреждение за събитията, на които ставаме свидетели днес , а именно нарастващата ислямизация на Европа.
В книгата откриваме интервюта с последния ирански шах Мохамед Реза Пахлави, с Ясер Арафат, Муамар Кадафи, аятолах Хомейни, Ариел Шарон и Мохамед Али. В срещите си с всички тези личности италианката е последователна в безкомпромисния си стил и демонстрира професионализъм, от който се учат поколения журналисти. Причината популярността ѝ да продължава да расте дори след смъртта ѝ, е че всеки неин текст предизвиква скандал. С течение на годините Ориана Фалачи все по-ожесточено защитава тезата, че ислямът е троянският кон в Европа и разрастващата се ислямизация може да доведе до Трета световна война.

Въпреки крайното становище на италианската журналистка, мнозина смятат, че книгите ѝ са препоръчителни за всеки, който би желал да се информира обстойно за религиозните и политически турбуленции в източния и западния свят. Тези, които за пръв път ще се докоснат до Фалачи с „Корените на омразата. Моята истина за исляма,” ще открият изкусно написани текстове от жена с фина чувствителност към очевидните несправедливости, но и със здрава захапка що се отнася до преследването на истината за времето на омраза, насилие и нестихващи войни.
С превода на книгата от италиански език (дело на Иво Йонков) се гарантира автентичност и се предотвратяват спекулации за изопачаване на оригиналния текст.

Откъс:

Невидима рана
Записки от Войната в Залива през 1991 г.

От тази война се завръщам с една невидима рана. Защото не е външна, кървяща, оставяща белег върху кожата. Раната е загнездена в белия ми дроб и кой знае кога ще се прояви. След шест месеца, след година, подир две? Сдобих се с нея на осемдесет километра от град Хафджи, заедно с трима морски пехотинци от Първа дивизия и кой знае още колко човека, които в момента се намираха в зоната, нанесе ми я едно ново оръжие. Оръжие, непознато за мен от войните, на които съм била свидетел и хронист в течение на моя живот. Черният облак. Ще рече огромната маса от сажди, която от средата на февруари се издига от запалените кладенци. Връщахме се от столицата Кувейт, аз и трима морски пехотинци от Първа дивизия. И тъй като вятърът, както винаги, духаше към северозапад, тоест в посока Иран, въздухът не беше съвсем непоносим. Вонеше, както обикновено, на бензин и толкова. На осем¬десет километра след Хафджи се завихри. Задуха в посока югоизток, докара Черния облак към нас и камионът ни влезе вътре в него: потъна в толкова тъмна тъмница, че шофьорът ни повече не виждаше накъде кара и макар да включи фаровете, трябваше да продължим сякаш пеша. Останахме в тъмнината около половин час, ослепени, задушени от все по-гадна воня (стори ми се на запъртъци) и когато отново видяхме светлината, будехме съжаление. Очите ни сълзяха, гърлото пареше, гърдите боляха, стомахът искаше да повърне хапнатия на тръгване сандвич, не можехме да си намерим място. Бяхме много изцапани, изглеждахме като три катранени маски и даже езиците ни чернееха. Шофьорът възкликна: „By God! If outside we’re like that, what do we have inside the lungs? За Бога! Ако отвън изглеждаме така, какво ли имаме в дробовете?“. Като постави диагноза интоксикация, военният лекар в базата на Първа диви¬зия в Ал Джубаил придружи тримата морски пехотинци до лечебницата. Аз обаче продължих за Дахран, където получих страхотен пристъп на астма и оттогава се чувствам зле. Очите не престават да сълзят, гърлото все така гори, гърдите продължават да ме болят като при бронхит и ди¬шам трудно. Ето защо.
В Кувейт горят поне шестстотин трийсет и пет кладенеца (някои твърдят че са деветстотин или хиляда, но да ги преброиш точно е невъзможно, адската горещина не позволява да бъдат приближени) и всеки ден отиват по дяволите поне три милиона барела петрол. Заедно с пушека във въздуха навлизат чудовищни количества отровни газове: етан, пропан, бутан, пентан, сяра (този вид петрол я съдържа в процентно отношение 2,5 на сто), въглеродни оксиди, диазотен оксид, сероводород, серен диоксид и освен това метални частици съставени от никел, желязо, цинк, пирол, карбазол, индол, арсеник. И всичко това, разбира се, натоварено с канцерогенни съставки, свършва в дробовете, а после в кръвта на който го вдишва. В Дахран доктор Мохамед Бакр Амин, управляващ Изследователския институт за петрол и минерали към университета „Крал Фахд“ казва:
- Само за да Ви дам пример, помислете, че всеки двайсет и четири часа човешкото тяло може да понесе 365 микрограма серен диоксид на кубичен метър. А с математическия модел, създаден от нас, за да изчисляваме токсичността на атмосферата, получихме следните резултати: В Сафания 1258 микрограма, в Зулуф - 1480, в Джалади - 1591, в Ахмади - 2108, в столицата Кувейт - 2191, в Хафджи - 3013, Фалаякан - 3252, Лухаис - 5194, Басра - 5940, Мина Сауд, където се намират повечето от кладенците - 10665. Но не за денонощие: всеки час! Затова предвиждаме бум на белодробните и сърдечните заболявания, несъразмерно увеличение на случаите на рак и тежки смущения на нервната система и мозъка.
Доктор Шанти ал Хатиб, директор на службата Неплодородни земи и пустиня, добавя:
- Доктор Бакр Амин има право. Всеки ден онези кладенци бълват хиляди тонове сяра и други подобни бързодействащи отрови като арсеник и диоксин. Аз съм много разтревожен за децата, за възрастните хора, за онези, които вече са болни от рак, белодробни или сърдечни болести, затова препоръчвам на хората да си стоят у дома или да заминат някъде. Вижте, според мен тази катастрофа е по-голяма от чернобилската. Тя е катастрофа, сравнима само с големите изменения в предисторията, тоест преди тази планета да улегне и на нея да се появи живот. Черният облак вече връхлетя върху Иран. Скоро ще порази Пакистан, Индия, Китай и няма да се учудя, ако достигне също Средиземноморието и Европа.
Естествено рискът зависи от налягането, с което газовете изригват, от посоката и скоростта на разнасящите ги ветрове, от продължителността на пожарите. Но налягането е много високо, тонове на всеки квадратен сантиметър, а ветровете, обикновено духащи в посока северозапад, може да задухат и на югоизток, както се случи в деня на пътуването ми с тримата морски пехотинци. И още по-зле: обикновено тези ветрове духат с 16 възела, скорост, поддържаща Черния облак на височина хиляда и петстотин до две хиляди метра, но в последните дни достигнаха трийсет възела. А с тази скорост могат да издигнат Черния облак на седем-осем хиляди метра, където има течения, способни да го отнесат до Средиземно море и Европа. Колкото до продължителността на пожарите, доктор Бакр Амин е песимист.


 

Свързани новини

Коментари

Добави коментар

Екипът на Hotnews.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Hot

Елен Колева само по лепенки на бюста

Актрисата само по лепенки на бюста

Брук Шилдс на 53 - гола и без фотошоп

Един от секссимволите на 90-те зарадва почитателите си

Мис Плеймейт само по торта

Михаела Тодорова стана на 22 години

Виж още от Hot

Специален проект

Да оставим следи ІІІ

Новини

Светла Иванова с нова Вълшебна книжка

Определя я като интерактивно забавление за цялото семейство

Австралиец впечатли с кавър нашата Виктория

Стивън Амос спечели конкурса за парчето й от "Евровизия"

Само бащата на Графа остана жив от "Спешен случай"

След майката на Влади Ампов, сега си отиде и Донко Аврамов

Вики от "Мастило" пусна детски книжки

Маргаритка стартира заедно с издателство „Сиела“ нова инициатива, посветена на най-важните „Полезни навици“

Поли Генова и Флорина Иванова четат детски книжки

Записването за „Национална седмица на детската книга“ започна

Асен Блатечки предава онлайн

Спектакълът ще играе виртуално в спектакъла "Кожа и небе"

Ген. Мутафчийски поведе карнавала в Габрово

Първият онлайн карнавал в света събра над 90 000 зрители

Ето как Стефан Вълдобрев ще отбележи юбилея си

Актьорът и певец празнува 50 с книга

Павел и Венци с най-българското си парче

Вплетоха откъс от "Кога зашумят шумите"

Теди Москов режисира глупаци

Режисьорът е в творчески вихър по време на пандемията

Първият в света карнавал в изолация ще е в Габрово

Генерал Мутафчийски ще бъде в града, за да види спазват ли се мерките срещу Covid-19

"Аватар" с още две части

Следващият ще излезе през декември 2021

Тв и Риалити

Елена Петрова проговори за интимността си с Ламбо

" Когато той те целува, значи те целува, а не маркира", заяви актрисата

Анди от „Капките” показа гаджето

Актьорът и любимата му се готвят за сватба

Виж още от Тв и Риалити

Издънки

Адреналинката Яна 5 години не вижда сина си

Татко му отказва да й го предаде

Борис Дали забъркан в скандал с болница

Певецът притежава 3 етажа от болнично заведение

Виж още от Издънки

Култура

Светла Иванова с нова Вълшебна книжка

Определя я като интерактивно забавление за цялото семейство

Австралиец впечатли с кавър нашата Виктория

Стивън Амос спечели конкурса за парчето й от "Евровизия"

Виж още от Култура

Fashionista

Теа Минкова продава бански за 60 евро

Половинката на Наум Шопов пусна собствена линия

Тита показа гардероба си за първи път (Снимки)

Певицата показа любимите си тоалети

Защо Наоми Кембъл благодари на Линда Еванджелиста?

"В миналото мисленето не беше така свободно, както днес", признава топ моделът

Виж още от Fashionista
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.