Обявена е нова причина за смъртта на Краля на рокендрола Елвис Пресли, съобщи The Guardian. Тя е разкрита в новата книга на историчката Сали Хьодел „Елвис Пресли: Роден да умре млад“. В монографията се твърди, че култовият певец е починал не заради проблеми с алкохола и наркотичните вещества, а заради редица генетични заболявания.

Авторката уточнява, че бабата и дядото на Елвис са били братовчеди, а трима негови роднини по майчина линия са се споминали в ранна възраст. Майката на певеца – Гладис, си отишла от този свят едва на 46. Тя и синът й, който починал на 42, преди смъртта си имали сходен 4-годишен дегенеративен период на влошаване на здравето, при все че Гладис не е приемала медикаментите, от които Елвис бил станал зависим. Това не е случайно съвпадение, убедена е изследователката на биографията му.
Историчката пише, че Елвис Пресли е страдал от девет заболявания, свързани с различни системи в организма, пет от които са били вродени. По думите на Хьодел, тази нова информация е в състояние да промени представите за певеца като за „разгулна рокендрол звезда, умряла в банята си поради поглъщане на прекалено голям брой хапчета“. В действителност Елвис се е опитвал да крие многобройните си здравословни проблеми, включително безсъние, имунен дефицит, заболяване на дебелото черво и дефицит на алфа-1-антитрипсин, който води до поражения в белите дробове и черния дроб.
Елвис Пресли издъхва на 16 август 1977 г. от сърдечен пристъп. Истинската причина за смъртта понякога е определяна като злоупотреба с наркотици и транквиланти. Кралят на рока е в Книгата за рекорди на Гинес като изпълнителят с най-голям брой хитови албуми – 97.