Чаканият цяла година от ценителите на високото изкуство Празничен Новогодишен концерт “Духът на Испания” в Националния дворец на културата (НДК) даде забележително начало на 2016 г., превръщайки се в първото мащабно културно събитие в страната за новата календарна година.

Публиката в препълнената Зала 1 на Двореца се наслади на наситено със страст и вдъхновение музикално пътуване до слънчевата страна от Иберийския полуостров. Концертът, продуциран изцяло от НДК, беше предаван пряко от БНТ1 и даде тържествен завършек на тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал (НМФ), който в продължение на месец, спази традицията да запознава родната аудитория с големите имена в звездния небосклон на класическата музика. В него диригент беше един от най-обещаващите имена на световната сцена - Хосе Луис Гомес, който по блестящ начин дирижираше Фестивалния симфоничен оркестър (ФСО), а солисти бяха младото италианско сопрано Федерика Ломбарди и виртуозният цигулар Веско Ешкенази.



“От името на директора на НДК Мирослав Боршош и от целия екип, който организира Новогодишния музикален фестивал и заключителния концерт тази вечер, бих искал да ви приветствам в Зала 1 на Двореца. Вие избрахте в първата вечер на Новата година да сте с нас и с това показахте, че цените стойностната музика”, бяха приветствените слова на посланика за класическата музика на НДК Веско Ешкенази. “Ще се постараем да ви покажем нещо по-различно, нещо, което не е правено до този момент. Ще чуете музика, която ще остане завинаги в сърцата ви”, изрази увереност той и благодари на участниците в концерта. “Бих искал да ви пожелая една щастлива и усмихната, пълна с прекрасна класическа музика - 2016 година”, завърши Ешкенази.



Концертната програма “Духът на Испания” предложи на ценителите искрящи творби, въплъщение на страстния испански темперамент. Тя включваше премиерни за България творби, сред които откъси из сарсуели на Пабло Луна и Руперто Чапи. Те бяха представени, наред с популярните “Болеро” из оп. “Сицилиански вечерни” на Джузепе Верди, “Испански танц” от Мануел де Файя и Нavanaise от Камий Сен-Санс, откъси от сюитата “Кармен” на Жорж Бизе, “Испания” от Емануел Шабрие и др. Забележителен финал на пищния концерт беше виртуозното изпълнение на “Испанско капричио” от Николай Римски-Корсаков. Бурните овации на публиката след края на концертната програма склониха музикантите да изпълнят и “Радецки марш” на Йохан Щраус на бис, което допълни богатата музикална палитра за вечерта.



Роденият във Венецуела Хосе Луис Гомес се справи повече от перфектно с отговорната задача по дирижирането на Фестивалния симфоничен орекестър, характеризиращо се с усет и внимание към най-тънкия детайл, доказвайки защо е сочен за един от най-големите таланти в диригентското изкуство от най-младото поколение. Това беше негов трети Новогодишен концерт в кариерата му и наред с дебюта на Федерика Ломбарди, бяха въплъщението на идеята на концерта - да запознае родната публика с млади таланти от Испания и Италия, в интересна и сложна музикална програма.

Видео-слайдове с картини и фотоси от Испания в реално време, в синхрон с изпълненията, подсилваха музикалното въздействие на концерта, който беше излъчван на живо по БНТ1.



ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ:

Хосе Луис Гомес влезе във фокуса на международното внимание, когато спечели Първа награда на Международния конкурс за диригенти на името на Сър Джордж Шолти във Франкфурт, през септември 2010 г., осигурявайки си сензационно единодушно решение на журито. Наелектризиращата енергия на Гомес, талантът и креативността му спечелват възторга на Симфоничния оркестър на Франкфуртското радио, където той е назначен за асистент диригент, позиция, специално създадена за Гомес от Пааво Ярви и оркестъра, директно базирана на резултата от конкурса.

Младото италианското сопрано Федерика Ломбарди е лауреат на множество награди от певчески конкурси като Francisco Viñas в Барселона, където тя печели специална награда на Академия Киджана в Сиена. Участвала е в множество майсторски класове, включително ръководени от Фиоренца Косото и Мирела Френи. През настоящата 2016 година й предстои специализация в Академията за млади оперни певци към Миланската Скала.

Цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази няма нужда от дълго представяне. За него един от най-разпространeните ежедневници в Кралство Холандия De Telegraaf отбелязва: ”Веско Ешкенази е брилянтен цигулар", след интерпретацията му на Първия цигулков концерт от Шимановски с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Ешкенази е негов концертмайстор от началото на сезон 1999/2000, като първи представител на България в този световноизвестен оркестър, с който реализира концертна дейност по най-престижните световни сцени.

Като посланик на НДК за класическата музика, той имаше основна роля в програмирането и в облика на току-що приключилия 29-и Новогодишен музикален фестивал в НДК.