Тихомир Белегански е ментор в телевизионното риалити ''Пътят към короната 2'', което представя кандидатките за короната на Мис България 2012. Изборът му за ментор не е случаен, тъй като Тихомир е дългогодишен международен букер във водещата у нас на пазара модна агенция Визаж.

Какви са впечатленията ви от конкурса Мис България 2012 до момента?

Радвам се, че No Frame Media ме покани да бъда част от проекта тази година. ''Мис България'' е и ще остане най-престижният конкурс за красота в страната. Претендентките за короната са страхотни момичета, много различни на визия, с разнообразни интереси и таланти. Хубаво е, че имаме представителки на повечето големи градове от България. Така поднесен на зрителите като на риалити формат, конкурсът Мис България 2012 не само дава ясна представа за това какви качества е нужно да притежава една носителка на короната. Зрителите имат възможност да видят с какви проблеми се сблъскват участничките по време на надпреварата за короната. Този формат влияе възпитателно върху младите госпожици, на които идната година им предстои да поемат по този път. Гледайки надпреварата тази година, те още отсега могат да започнат своята подготовка. Това ще им помогне да бъдат по-уверени за следващия сезон на Мис България.

Вие сте с момичетата от предварителните кастинги. Какво подобриха и върху какво още могат да работят те?

Всички участнички минаха през тренировъчен лагер, където аз и другият ментор – Теди Велинова взехме дейно участие в тяхната подготовка. На този лагер ние ги наставлявахме за външния им вид, дадохме съвети за походка и грация, усмивка, чар и поведение пред обектива. Надявам се, благодарение на опита си в сферата на модния бизнес, да съм успял да им придам нещо от блясъка, с който се срещам в ежедневието си благодарение на спецификата на работата ми. Те са още млади, крехки, изглеждат почти като нешлифовани диаманти. Ники Стоянов, като част‚ от звездния екип, в който работим помогна на всички участнички да изваят физическите си форми. А, Ники е професионалист в сферата на фитнеса, спорта и здравословното хранене. На някои от участничките  им се наложи да свалят доста килограми, други трябваше да качат. Разбира се, предстои им още да поработят върху подготовката за цялостното им представяне на конкурса.

Бихте ли отличили някое от 13-те момичета на този етап?

Всички полагат много усилия, всички спазват нашите съвети. И двамата с Теди сме изключително доволни от тях. Разбира се, има какво да се желае още, но всичко това ние ще го видим на самия финал.

Всички 13-десет момичета ли ще отидат на финала?

Не. До финала ще стигнат 12 претендентки. Предстои да изберем кои ще останат Всичките 13 момичета притежават необходимите качества и полагат максимални усилия. Ще ни бъде много трудно да изберем.

Смятате ли, че настоящият формат на конкурса, чрез риалитито „Пътят към короната 2”, позволява на кандидатките да се подготвят по-добре?

Не само смятам че това е правилният начин, убеден съм че чрез този риалити формат претендентките получават най-добрата подготовка. И не само това, със всеки изминал ден участничките наистина вътрешно преоткриват себе си като възможна носителка на короната.

Как ще коментирате общото възприятие, че конкурсите за Мис България са ''нагласени'' и ''предварително предрешени''?

Тази тема винаги ще буди съмнения. В нашата държава винаги плъзват най-невероятни слухове. Не знам защо в България е така. Бил съм на много конкурси в чужбина – там няма завист към победителката. Не разбирам защо ние непременно трябва да правим негативно изключение.

Какво е най-важно за едно момиче, за да стане Мис България?

Освен всички задължителни изисквания, които претендентките трябва да покрият, без да пропуснем красива и интелигентна, не трябва да забравяме и няколко изключително важни неща - да бъде преди всичко истинска, да има какво да ни каже и да знае как, да бъде полезна на обществото преди всичко.

Имате малко повече от седмица до момента, в който Мис България 2012 ще е ясна. Как ще се подготвят момичетата в този период?

Момичетата репетират ежедневно с всички колеги от екипа по различните активности – хореография, походка, проби на официални рокли и бански и т.н.

Какъв съвет бихте дали на кандидатките на финалната права?

Всичките момичета положиха труд за да стигнат до финала. Бих ги посъветвал да бъдат много усмихнати и уверени на финала, да имат излъчване, за да завладеят и останалата част от журито.