Едно от лицата на новините по националната телевизия - Марина Матева е от жените, за които семейството е най-голямото богатство. Като майка на две деца – момченце и момиченце, тя успява да жонглира с работата и домашната идилия За нея най-ценните моменти са именно с любимите хора: „Когато сме четиримата – е най-хубаво“, казва водещата, а най-добре е когато са на път.

„Пътуваме много. Свободното ни време винаги е свързано с пътуване извън София. И спортуваме много. През зимата сме всеки уикенд на Боровец, имаме каравана там, защото всички сме запалени скиори. През лятото сме на морето, децата тренират ветроходство цяло лято, а аз покрай тях също се запалих по този спорт. В края на лятото, в началото на септември си имаме една седмица само ние четиримата, в която обикаляме с лодка по гръцките острови. А през зимата една седмица на ски в Австрия или Италия, която тази година за съжаление пропадна заради кризата с Ковид-19.“

Съпругът й често я закача, че животът за нея е на 6-та скорост и Марина е напълно съгласна. „И колегите ми знаят, че не чакам нито минута – в момента, в който свърши емисията, колата с натоварения багаж е на ъгъла и ме чака и тръгвам веднага – и така е и зимата, и лятото - за Боровец, за морето или за други прекрасни кътчета в България или в чужбина. Същото е и с връщането – никога не се връщам предишния ден, винаги в последния момент, сутринта преди работа – от морето, с пясъка по краката и сол в косата, директно в нюзрума.“ Когато е на работа обаче, Марина е концентрирана и прецизна. „Около 14:00 часа започваме да пишем реда за емисията в 20:00 часа, да планираме кои теми ще бъдат представени в студиото, кои с преки включвания – на живо от нашите репортери. Оттам нататък работим по емисията до последната минута преди ефир.“

С колегите в телевизията.

Матева завършва българска филология и журналистика в Софийски университет „Климент Охридски. Влюбва се в професията си още като студентка, докато е на стаж в новините на БНТ, тогава още разделени на Канал 1 и Ефир 2. От 2006 г. е част от екипа на новините на БНТ. Вече няколко години води централна емисия новини, заедно с Даниел Михайлов. Определя телевизията като вторият си дом, в който посреща делници и празници.

Марина е от хората, за които няма невъзможни неща – без значение дали става дума за професията й или в личния й живот. Стратегията й да се справя е като запази самообладание, а умението й да мисли бързо и да е адекватна й помага не само в ефир.