Музикална компания "Пайнер" зарадва Райна и многобройните й почитатели с албума "Хубава си, моя горо", появил се в навечерието на рождения и ден.

16 композиции от различни фолклорни области е включила изпълнителката в новия си самостоятелен фолклорен проект.

"Хубава си, моя горо" можем да приемем и като лирична изповед на певицата, запленена от красотата на природата, от богатството на чувствата между хората и от магията на живота. Заглавната песен е представена със студийна и с акустична версия, пише signal.bg.

Фотосесията за новия албум е заснета в унисон с тематиката на песните в него, като певицата е работила с фотографа Йордан Петков. Албумът е достатъчно разнообразен и в мелодично отношение - предлага хороводни, сватбарски, лирични, песни с етно звучене, гурбетчийски и др.

"Хубава си, моя горо" е по оригиналния текст на Любен Каравелов, а всички останали песни в албума са народни, аранжирани от Здравко Георгиев и Светослав Лобошки. Певицата е направила и реверанс към родния си град, като е включила в албума "Песен за Сандански" по текст и музика на Виктор Гущеров. Райна признава, че предпочита да записва малко известни народни песни, на които по тази начин да дава нов живот.

С албума "Хубава си, моя горо" Райна отбелязва 14 успешни години на музикалната сцена заедно с "Пайнер".

"Доволна съм от реализацията на албума, защото всяка песен от него има телевизионна версия. Успях да разгърна потенциала му в рамките на половин година. Намирам този албум за най-силния до момента", сподели изпълнителката.

Това е третият фолклорен проект за Райна, която през 2003 издаде с Иван Дяков дуетния албум "Майко, една си на света", а през 2010 реализира и самостоятелния си проект "Македонско девойче".

Първите си големи успехи на професионална сцена Райна печели с народни песни. На фестивала "Пирин фолк" през 2001 година с песента си тя печели първа награда на публиката и награда от генералния спонсор.

През 2002 година, след успешно представяне на "Фолк фест Валандово", изпълнителката триумфира и на "Пирин фолк", където с песента си "Самодива" печели първа награда на публиката и трета награда на журито. Първият и самостоятелен фолк албум "Македонско девойче" бе обявен за фолклорен албум на 2011 година на Годишните награди на телевизия "Планета".

Песните от албума имат и видеореализации, които се излъчват по трите телевизионни канала с марката "Планета". Почитателите на певицата се надяват, че "Хубава си, моя горо" ще бъде издаден на DVD като първите й два фолклорни албума "Майко, една си на света" и "Македонско девойче".

Ето и опис на песните в диска:

ЖЪЛТА ДЮЛЯ, БЕЛО ГРОЗДЕ
ЦЕЛУВАЙ МЕ, МИЛО ЛИБЕ
ЩО ДА СТОРАМ
ЧЕШМА ШАРЕНА
САДИЛА ЯНА
ПО ФАБРИКИТЕ НА ГЕРМАНИЯ
ХУБАВА СИ, МОЯ ГОРО
МАКЕДОНИЙО, ЖАЛНА ЛЕ МАЙКО
ПИЛЕТО МИ ПЕЕ
СПРЕМАЙ СЕ, СПРЕМАЙ
ЗАПЛАКАЛА Е СТАРА ПЛАНИНА
СОЙКА ПТИЦА
МАШАЛА
ПЕСЕН ЗА САНДАНСКИ
ЕЛА СЕ ВИЕ ПРЕВИВА
ХУБАВА СИ, МОЯ ГОРО – акустична версия