Първите оценки на новия филм на режисьора Джеймс Понсолд с участието на Ема Уотсън „Кръгът“ разделиха мнението на критиците.

Базирана на едноименната книга на Дейв Егърс, лентата изследва това как завладяното от социални мрежи и медии съвременно общество лесно може да се превърне в жертва на Големия брат.

Историята проследява живота на младата жена Мей (Ема Уотсън), започнала работа в интернет компания, наречена „Кръгът“, която освен всичко останало се занимава и с производството на високотехнологични, почти невидими камери, които могат да бъдат носени постоянно.

Според списание „Variety“ „Кръгът“ е „любопитен“ и „зловещ“ филм, описващ една „кошмарна визия за това в какво ни превръща дигиталната култура“. Въпреки това изданието посочва, че безпристрастното представяне на сюжета не буди емоции у зрителите.

В същото време развлекателния сайт „The Wrap” залага на по-негативни оценки, описвайки филма като „неправдоподобна история“, която се опитва да отговаря на времето си, но предлага единствено „абсурдни ситуации“. Според изданието сюжетът е предвидим, както и действията на основните антагонисти в лентата.

„Кръгът“ взима сериозните притеснения за липсата на уединение в епохата на интернет и ги превръща в хиперболизирана и в крайна сметка насмешлива мелодрама“, посочват от „The Wrap”.

От друга страна „The Hollywood reporter” пише, че на моменти филмът изглежда „пресилен“, но само докато зрителят не си припомни за „сходни неща, които вече са се случили, подобни свободи, от които потребители на дадени популярни мрежи вече с радост са се отказали“.

Световната премиера на „Кръгът“ е на 28 април, пише бгнес.