Новият посланик на Великобритания у нас Джонатан Алън шокира „интелектуалците” с признанието, че е фен на чалгата.

Новината за музикалния вкус на дипломата, който от началото на годината живее в пловдивско семейство, за да се запознае с българските обичаи и да научи езика, гръмна след срещата му с кмета на Пловдив Иван Тотев.

По време на пресконференцията, която двамата дадоха за местни и национални медии, Джонатан Алън сподели какви са плановете му за последната нощ, която ще прекара в Пловдив: „Попитах домакинята ми дали можем да отидем в чалга бар. Аз харесвам тази чалга много”.

Изказването му е включено в репортаж на БНТ Пловдив, от който се вижда ясно изненадата и на журналистите, и на самия пловдивски кмет, който стана известен като върл противник на попфолка.

Джонатан Алън казва още, че досега е гледал чалга само по телевизията, но иска да отиде и на бар, за да натрупа повече опит.

С най-популярния стил у нас го запознала домакинята му – учителка по английски език. Вестник „Труд” пък допълва, че посланикът смята да заведе и пловдивския кмет на чалга бар, и че дори вече си има любима певица – Мария.

Дали е изпълнил плановете си и още по-любопитно: дали Иван Тотев го е придружил, все още не е ясно.

Признанието на новия посланик, който ще встъпи официално в длъжност на 30 януари, едва ли е голяма изненада за хората, които не гледат с насмешка на попфолка – той е поредният чужденец, останал впечатлен от осмивания и оплюван от мнозина „интелектуалци” жанр, пише novfolk.bg.

Освен това дипломатът вече говори много добре български, така че и обясненията „те го харесват, защото не разбират какво се пее”, в случая са невалидни.