Един от най-ярките литературни персонажи – този на Едмон Дантес, известен като големия граф Монте Кристо – оживява на страниците на новото издание на „Граф Монте Кристо“ (ИК „Изток-Запад“).

Двата тома на книгата на видния представител на френската литература от XIX век Александър Дюма-баща излизат в колекция „Върхове“.

Граф Монте Кристо е един от най-известните и любими на мнозина по света литературни персонажи, вдъхновили редица кино, театрални и литературни творци от XIX век до наши дни. Първата филмова адаптация на „Граф Монте Кристо“ на Александър Дюма-баща е едноименен ням филм, датиращ от 1922 г., а в ролята на Едмон Дантес е американецът Джон Гилбърт. Оттогава пленяващата история на младия Дантес претърпява десетки екранизации, като една от най-известните е сериалът от 1998 г., където френското филмово величие Жерар Депардийо е в главната роля.

Първоначално Александър Дюма-баща публикува романа в осемнайсет подлистника във вестник Journal des Débats в периода август 1844–януари 1846 г. Този ход носи на автора нечувана популярност, тъй като читателите тръпнат в очакване на всеки следващ брой, за да разберат пред какво поредно изпитание се изправя всеобщият любимец Едмон Дантес. Малко след това произведението е публикувано под формата на книга първоначално в цели осемнайсет части, а впоследствие и в познатия ни вид.



Александър Дюма-баща е едно от лицата на френската литература от XIX век. Роден е през 1802 г. във Вийер Котре, департамент Ен, Франция, в семейството на френския генерал и последовател на Наполеон Томас-Александър Дюма и Мария-Луиза Елисавета Лабуре – дъщеря на гостилничар. Интересен факт е, че Александър Дюма-баща е квартерон: баща му е мулат, а майка му – бяла. Баща му умира когато писателят е едва на четири години, но въпреки липсата на средства момчето проявява интерес към книгите от малко и чете постоянно още в детска възраст. През 1840 г. Дюма сключва брак с Ида Ферие, но бохемския му начин на живот спомага за не една и две извънбрачни връзки, от които на Дюма се раждат няколко извънбрачни деца. Едно от тях е Александър Дюма-син (след като и той започва да пише се налага да прибавят към името му син, иначе няма как да разграничат единия от другия).

Дюма-баща остава в историята като най-четеният и продаван френски автор. Освен множеството художествени произведения, с които днес се слави, той е автор и на редица пиеси (именно те му носят първоначалната слава през 1829 г.), пътеписи, исторически статии и есета, но най-известните и ярки негови творби безспорно са „Граф Монте Кристо“ и „Тримата мускетари“ – и двете дошли на бял свят с помощта на писателя Огюст Маке.

Сега читателят може да се наслади на емблематичната история на Едмон Дантес в новото илюстровано издание в два тома на „Граф Монте Кристо“. Преводът от френски език е на Невяна Розева и Атанас Далчев, а илюстрациите – на Петър Станимиров. Книгата е част от колекция „Върхове“, в която до момента срещаме имената на Едгар Алан По, Чарлз Дикенс, Джонатан Суифт, Алфонс Доде, Стендал, Марк Твен и др.