Барак Обама, първата дама Мишел Обама и дъщеря им Саша запалиха светлините на националното коледно дърво за последен път през мандата му като президент на САЩ.

Барак Обама прегърна водещата на събитието Ева Лонгория и изпя коледната песен "Jingle Bells". В изпълнението се включиха още Марк Антъни, Кели Кларксън, Гарт Брукс, Триша Иърууд, Йоланда Адамс, Джеймс Тейлър, Луминиърс, Чанс, пише БТА.

На церемонията Мишел Обама и олимпийската шампионка Симон Мануел прочетоха коледна приказка.

Барак Обама се обърна с призив към американците да мислят за болните, гладните и потиснатите през празниците и да се отнасят към другите хора така, както желаят да се отнасят към тях самите. Президентът каза, че това послание е в съзвучие с християнската вяра, почитана в семейството му, и тази на американците от всякакъв произход.



"Това е послание за обединение, послание за порядъчност и послание за надежда, която никога не остарява. То е нещо, от което всички ние се нуждаем особено силно днес", каза държавният глава.

Барак Обама се обърна назад към своите осем години като президент и каза, че САЩ е държава, която е стъпила на крака отново след икономическа криза, войни и национални трагедии.

"Това, което виждам са хора с големи сърца, изпълнени с надежда и издръжливост, които се чувстват отговорни един за друг", каза още той.

Церемонията по запалването на светлините се организира от 1923 г. в Президентския парк, на юг от оградата на Белия дом.

Снимки: Getty