Лесно ли се преодоляват расовите предразсъдъци дори когато става въпрос за женската красота. Този въпрос се оказва, че вълнува тъмнокожия американски президент Барак Обама, който има две дъщери във възраст, когато външността за тях вече е много важно нещо.

По този въпрос той сподели мнение в разговор с тъмнокожата американска балерина Мисти Коупланд и репортера на вестник "Тайм" Мая Родън. В стандартите на професионалния балет властват стереотипите - балерините са крехки грациозни бели създания, но в същото време Коупланд е напълно различна - тя е тъмнокожа, с едро спортно тяло. Това често й е създавало препятствия в професионалното израстване.

"Когато слушам, че Вашият тип тяло се счита за по-спортно, по-яко, или по-едро /от възприетите стандарти/, ми се иска да кажа: "Но как така, та вие сте миниатюрна", възкликна Обама към своята събеседница Мисти Коупланд. Обама сподели, че и той се сблъсква с подобни проблеми, наблюдавайки своите дъщери, изцяло погълнати от своята външност и особено косите. Tе се опитват да ги направят гладки и меки, което е свързано с време и средства. Президентът сподели, че като баща той не може да се отнася равнодушно към това, че "тъмнокожите постоянно се опитват да съответстват на някакъв стандарт: дали се държат правилно, дали носят правилните дрехи, дали изглеждат правилно". Този натиск е обусловен исторически, признава той, пише БГНЕС.

"Борбата с предразсъдъците е неотменна част от дългия и сложен път на социализация на тъмнокожите жени, които са принудени да се определят в конкретни термини и категории и да се съмняват в своята привлекателност. Ние с Мишел винаги сме се старали да защитаваме нашите дъщери от това. И фактът, че Малия и Саша имат такава страхотна майка с великолепни форми, от които се възхищава баща им, мисля, че влияе положително на оформянето на мнението им по този въпрос. Обама все пак оценява, че съвременното младо поколение мисли вече доста по-различно. "Те се възхищават от Бионсе и други поп звезди - бели, латиноамериканци, черни. Това е добре и дава надежда. Все още обаче проблемът съществува. Дъщеря ми Малия е достатъчно уверена в себе си и си има собствено мнение по този въпрос. Ще трябва много време обаче, преди да преодолеем жестокостта един към друг що се отнася до стереотипите за разбирането на женската красота. Ето защо аз като баща постоянно се опитвам да защитя своите деца от това".