Грандиозният гаф по време на наградите „Оскар” отприщи вълна от спекулации и разследвания по темата „Кой е отговорен за подмяната на бюлетината за най-добър филм?”.

Часове след церемонията вината за объркването между „Лунна светлина” и La La Land поеха от одиторската компания Pricewaterhouse Coopers, която от години е ангажирана с преброяването на гласовете и разпечатването на прословутите листове с имената на победителите.

Въпреки това в средите се говори, че грешката е дело на холивудския ас Леонардо ди Каприо, който връчи статуетката за най-добра женска роля. Той честити на Ема Стоун за La La Land, след което пропуснал да изхвърли бюлетината.

Актрисата отхвърли спекулациите минути след официалната част от вечерта, като на афтърпартито обясни пред медии, че картата с името й останала в нея, след като получила статуетката си. Сред най-абсурдните теории е слухът, че Ди Каприо
сгафил нарочно, като отмъщение за дълго чакания си „Оскар”, който след 6 номинации получи едва миналата година.

Друга по-достоверна версия е, че служителят на Pricewaterhouse Coopers – Брайън Кълинън, който отговарял за раздаването на бюлетините, се разконцентрирал, докато позирал за селфита с холивудски звезди в бекстейджа и отразявал събитието в профила си в Туитър. Така той подал на Уорън Бийти и Фей Дънауей грешния лист, а след гафа изтрил последните си постове в социалната мрежа и бил уволнен.

Самата фирма вече се извини на екипите на La La Land, “Лунна светлина”, както и на звездите от „Бони и Клайд”, които обявиха грешния победител. Припомняме, че Бийти и Дънауей съобщиха, че в категорията за най-добър филм триумфира мюзикълът на младия режисьор Деймиън Шазел. От сцената продуцентът на лентата Джордан Хороуитц обаче поправи объркването и оповести кой е реалният победител. Макар че по време на самата церемония остана безмълвен, американският президент Доналд Тръмп коментира оскарите ден по-късно, като ги определи за „прекалено политизирани”.

„Останах натъжен. По този начин наградите се лишиха от характерния си блясък. Бил съм на церемонии на Академията. Сега нещо липсваше, а финалът бе откровено тъжен”, коментира той в Туитър. Именно отсъствието му от социалните мрежи провокира пиперливи закачки от страна на водещия Джими Кимъл, който дори си позволи да пише на Тръмп със загрижения въпрос дали се чувства добре. От пресслужбите на Белия дом бяха предварително излезли със становище, че президентът няма да гледа оскарите.