Замесен в дебати за дискриминация във филмовата индустрия се оказа и международният кинофестивал в Берлин.

"Всички ние всъщност сме африканци", отсече председателката на журито Мерил Стрийп след появата на обвинения, че оценяващите са само бели. Въпреки това актрисата увери, че се ангажира с равнопоставеност на всички полове, раси, етнически групи и вероизповедания.

"В журито на тазгодишното Берлинале доминират жените, а това е необичайно, когато става дума за група хора, която взима решения.”, каза Стрийп, която за първи път оглавява филмова комисия.

„Смятам, че по този показател фестивалът е в челните редици.", допълни още тя. Попитана от египетски журналист дали разбира филмите от Арабския свят и Северна Африка, Стрийп отговори, че макар да не знае много за региона, се е превъплъщавала в образи на различни хора, свързани с различни култури.

"Берлинчани, всички ние всъщност сме африканци.", каза тя.

Председателстваното от Мерил Стрийп жури включва британския актьор Клайв Оуен, френската фотографка Брижит Лакомб, италианската актриса Алба Рорвахер, германския актьор Ларс Айдингер, британския кинокритик Ник Джеймс и полската режисьорка Малгожата Шумовска.