Американската филмова академия съобщи краткия списък с номинации в девет категории за 93-те награди Оскар. Бяха обявени продукциите, които ще се състезават в категориите за документален филм, късометражен документален филм, международен филм, песен, саундтрак, късометражна анимация, игрален късометражен филм, визулни ефекти, грим и прически.

През ноември стана ясно, че българското предложение за Оскар е "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, но заглавието липсва сред обявените в категорията. Там са продукции от Румъния, Босна и Херцеговина, Чехия, Русия, Франция, Чили, Иран, Кот д’Ивоар, Гватемала, Тайван и Тунис. Сред тях е и датският филм "Още по едно" на режисьора Томас Винтерберг, който ще има прожекция на София филм фест.

Номинация за игрален късометражен филм има "Човешкият глас", най-новата продукция на Педро Алмодовар с участието на Тилда Суинтън. "Борат 2" също е в краткия списък с претенденти за оригинална песен с парчето Ухански грип. Окончателният списък с номинациите във всички категории ще бъде обявен на 15 март.