Добил сериозна популярност, романът „Възвишение“ на Милен Русков ще оживее на голям екран. Игралният филм ще бъде режисиран от Виктор Божинов, снимал най–знаковите епизоди на хитовата поредица “Под прикритие” и редица други телевизионни проекти. Продуцент е Иван Дойков, в чието портфолио също влиза сериалът "Под прикритие", както и най–гледаният български игрален филм "Мисия Лондон".

Филмовият проект „Възвишение“ се базира на едноименния роман на Милен Русков, който се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Романът получава редица отличия, а през 2014-та година печели наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literaure).

Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

Историята във “Възвишение” преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо и Асенчо – полу-революционери, полу-разбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението – състояния толкова познати и на всеки съвременен българин!

Официалният тийзър на филма може да бъде видян ексклузивно на голям екран от 18-ти декември в залите на Кино Арена и Сине Гранд.

Снимките на „Възвишение“ ще започнат в края на месец януари 2016- та и ще се осъществят на няколко етапа през цялата година.

Копродуценти на филма са Оксана Шаламанова (“ОЛ СТАРС ИН” ЕООД), БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ, “БУЛФИЛМ” ООД, Николай Ишков (“АВАНСЦЕНА”) ЕООД и НАЦИОНАЛНИЯ ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА.

Проектът се реализира и с финансовото съдействие на ИА „Национален Филмов Център“, и е подкрепен от Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и Комисията по култура и медии към 43-то Народно събрание.

Официалната фейсбук страница на филма ще намерите на адрес https://www.facebook.com/Vuzvishenie

Допълнителна информация:

За Милен Русков

Милен Русков е автор на три романа, най-популярният от които е „Възвишение” (2011). Произведението е отличено с Европейската награда за литература (2014), наградата „Златен век” на Министерство на културата (2012), както и наградите „Христо Г. Данов” (2012) и „Елиас Канети” (2013). „Възвишение” се нарежда сред най-продаваните български книги през последните години.

Авторът Милен Русков е още лауреат на наградата за Роман на годината за предишната си книга, „Захвърлен в природата” (2008), както и на тази за дебют за първата негова издадена творба – „Джобна енциклопедия на мистериите” (2004).

За Виктор Божинов

Виктор Божинов е един от активно работещите съвременни български режисьори. Стартирал е кариерата си като втори режисьор на международни продукции, снимани в България, като за период от близо десет години участва в над 55 игрални филма и работи с режисьори от ранга на Режис Варние, Фолкер Шльондорф, Ули Едел, Майкъл Аптед, Братя Тавиани и Тимур Бекмабетов. В резултат на успешната им съвместна работа, Виктор е привлечен да работи за големите представителства на Сони Пикчърс, Уорнър и Фокс в Русия в периода 2007 – 2009.  През 2010 година Виктор Божинов се завръща в България и се включва активно в създаването на най-успешните български сериали – ”ПОД ПРИКРИТИЕ”, ”СТЪКЛЕН ДОМ”, ”СТОЛИЧАНИ В ПОВЕЧЕ”, ”КАНТОРА МИТРАНИ” и “ВРЪЗКИ”.

През 2014 Виктор започва да снима като режисьор и в Русия, където участва в създаването на руската адаптация на американския тв сериал ”КОСТИ” (”BONES”), на който също така е креативен продуцент.

За Нели Димитрова

Нели Димитрова е сценарист и сценарен консултант на игрални и документални филми, телевизионни сериали и предавания. Работи по един от най- успешните български игрални филми ”LOVE.NET”, който постига резултат от 215 000 зрители в България. С него Нели печели наградaтa за най-добър сценарий на 30-ят юбилеен фестивал ”Златна роза” – Варна 2011 и има номинация за най-добър сценарий от Филмовата академия – 2012. Тя е и един от създателите и главен сценарист на четирите сезона на ситкома ”Домашен арест” за bTV Media Group. От 1999 Нели Димитрова също така е главен асистент по кино и телевизионна драматургия в НАТФИЗ ”Кръстьо Сарафов”. Член е на управителния съвет на БАФТРС.

За Иван Дойков

Иван Дойков е български продуцент на игрални филми и телевизионни сериали. Участвал е в създаването на култовите ”МИСИЯ ЛОНДОН” (игрален филм) и ”ПОД ПРИКРИТИЕ” (тв сериал), които се превръщат в най-успешнитe съвременен български игрален филм и сериал. ”МИСИЯ ЛОНДОН” постига феноменалния резултат за български бокс офис от над 400 000 зрители, като се превръща в един от най-гледаните някога в България филми, редом с АВАТАР на Джеймс Камерън, а сериалът ”ПОД ПРИКРИТИЕ” е продаден в над 142 територии по целия свят и с това си постижение се превръща в един от най-търсените и гледани телевизионни продукти, създавани в Централна и Източна Европа.

Иван Дойков е завършил магистърска програма по аудиовизуален мениджмънт в MEDIA BUSINESS SCHOOL през 2006, след което специализира в Лондон и работи за британската компания Spice Factory до 2008, когато се завръща в България.