До късно снощи продължи заседанието на комисията, която оцени проектите, кандидатствали в първата филмова сесия на Национален дворец на културата (НДК).

Сред кандидатите има много нови и интересни продуценти, независими екипи от млади хора, обещаващи дебюти, уважавани документалисти, новаторски настроени режисьори, редом с утвърдени професионалисти.

В документалните проекти се оформи силна поредица от портрети на личности от българската култура: Маргарита Дупаринова, Иван Андонов, Катя Паскалева, Андрей Баташов, Васил Гендов, Леа Иванова.

Членовете на комисията споделят, че дори и по отношение на разработването на регионални теми, българските творци вече надскачат регионалната интерпретация. Търси се общочовешка гледна точка, нови похвати в киноразказа. Това дава на една голяма част от проектите, които кандидатстваха за тази сесия, добър пазарен потенциал - не само у нас, но и на международните пазари.

Сред кандидатите има въздействащи адаптации на няколко известни романа на автори (Палми Ранчев и Милен Русков), исторически теми, елегични драми, романтични, съвременни и стилни градски истории, летни комедии, истински приключения за връщане към корените.

"Бяха представени силни проекти и се надяваме, че сме избрали да продуцираме наистина най-добрите и интригуващите сред тях”, каза след заседанието Владимир Трифонов – член на комисията.

С добре написаните си сценарии, сред игралните филми се откроиха новият проект на създателите на “Love.Net” (“Вездесъщият”); историческите “Воевода” на Зорница София и “Възвишение” на Виктор Божинов (по романа на Милен Русков); дългоочакваният филм на Радослав Спасов за Леа Иванова “Пеещите обувки”; “Безкрайната градина” на Галин Стоев и Яна Борисова. Особено приятни със своята свежест са изненадващо силните дебюти “Смарт Коледа” на Мария Веселинова и “Радиограмофон” на Рузие Хасанова. Сред документалните филми интерес предизвикват портретите на обичани творци като Катя Паскалева (на Георги Тошев); “С глава в стената” за Андрей Баташов (на Антони Цонев), “Житие грешного Ивана” за Иван Андонов (на Галина Кралева), “Чужденката” за Юлия Кръстева (на Милена Гетова и Искра Ангелова).

С професионалната си подкрепа по отношение на PR и маркетинг, НДК се надява да превърне всеки един от филмите в истинско събитие за киноманите.

“Тази година НДК може да подкрепи по-малко от половината кандидатствали проекти, но вярваме, че сега поставяме само началото на алтернатива във филмовия бизнес в България”, каза директорът на НДК Мирослав Боршош.

Припомняме ви, че първата сесия за кандидатстване за филмови субсидии от НДК беше обявена от Мирослав Боршош на специална пресконференция на 1 юли т.г. в ПРЕСКЛУБ - НДК. Тогава той увери гилдията, че с авторитета и възможностите си, НДК застава зад всеки един стойностен проект и предлага цялостен подход за реализацията му.

“Искаме да сме партньори с работещи продуценти, които държат не само на заснемането на своите филми, но си дават ясна сметка за състоянието на пазара и искат да имат резултат от своя труд. В НДК създадохме работещ мениджърски екип, който пълни залите, защото съчетаваме правенето на култура с икономическите принципи”, сподели тогава директорът на Двореца.

Одобрени филми: