Автобиографията на един от най-великите спортисти на нашето време Юсейн Болт ще бъде издадена на български език.

Съвсем скоро „Юсейн Болт – по-бърз от светкавица” ще е на разположение на феновете на леката атлетика у нас, а и на всички, които искат да разберат нещо повече за Болт, при това разказано от самия него. Отново, както и при биографиите на други двама велики спортисти, но от малко по-далечното минало - Майкъл Джордан и Майк Тайсън, издателството е „Жануа 98“.

„Аз съм пратен на тази земя, за да бягам”, е заглавието на първата глава в книгата. В нея Юсейн си припомня ужасната катастрофа, която претърпя през пролетта на 2009-а. Предлагаме ви откъси от тази глава:

„Аз бях бос – обичам да шофирам така – и тракшън контрола на колата беше позициониран до крака ми... докато се фокусирах върху дъжда и пътя пред мен, направих същата грешка. Без да осъзная бях изключил тракшън контрола. Така мисля, че се е случило. Защото, това което стана после, беше един странен инцидент, който за малко да ме изтрие от лицето на Земята”.

„Почувствах леко разтрисане на колата. Изглеждаше, че всичко започна да вибрира при тези 130 км/ч. Погледнах надолу към скоростомера. Не падаше достатъчно бързо. 127...125...123...“

„Адреналинът рязко се вдигна, сякаш нещо лошо щеше да се случи. Този трепет, вибрациите малко по-рано, това бяха знаци, че колата е извън контрол. Аз не шофирах, аз карах водни ски”.

„Не е много приятно да видиш пътя да изчезва и да се насочваш стремглаво към канавката. В този момент знаех къде ще попаднат накрая нашите задници. Сложих едната си ръка на тавана, за да се подготвя за удара, борейки се с волана с другата, в отчаян опит да възвърна контрола си върху колата. Идва, идва....О Боже, това ли е всичко?”

„Няколко седмици по-късно, когато ужасът от това, което се случи, най-после беше абсорбиран, гледах снимка на смачканата си кола на Интернет и нещо ме връхлетя. Нещо голямо. Това бе осъзнаването, че моят живот е бил спасен от някой друг. И нямах предвид проектанта на въздушната ми възглавница или на предпазните колани. По-висша сила ме запази жив. Всемогъщият Господ. Приех инцидента като послание отгоре, знак че съм бил избран да бъда Най-Бързият Мъж на Земята. Моята теория беше, че Господ има нужда да съм във форма и в добро здраве, за да следвам пътя, който Той определи преди толкова много години, когато аз като дете за първи път бягах през горите на Ямайка”.