Истински фурор предизвика лентата на режисьора Стефан Командарев „Съдилището” на Международния филмов фестивал на Индия.

В деня на премиерата в индийския град Гоа се извиха опашки от киномани да видят филма с Асен Блатечки. Заради големия интерес на местните към българския секссимвол била мобилизирана дори и полицията.

„За всяка прожекция се влизаше след проверка през два скенера и полиция. Отвън районът на фестивала се охраняваше от военни с автомати. Поради големия интерес и добрите отзиви направиха допълнителни две прожекции на “Съдилището” с правостоящи. По този повод ми връчиха и някаква тежка статуетка, нещо като приз за зрителски интерес от ESG ­ Entertainment Society of Goa. След прожекциите ставаха хубави дискусии с интелигентни въпроси”, разказа за „Монитор” Командарев.

„Съдилището” триумфира и на фестивала за българско игрално кино „Златна роза” във Варна, където си извоюва голямата награда, а Блатечки отнесе приза за главна мъжка роля.

Филмът дължи успеха си и на яркото присъствие на звездата на сръбското кино Мики Манойлович в образа на отрицателния герой, както и на актьорите Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев-Зуека, Параскева Джукелова и Христо Мутафчиев.