Съставът Open Source Trio, номиниран от Българското национално радио за джаз конкурса на Еврорадио 2015, в събота ще участва във финала на надпреварата.

Форумът е за млади джаз изпълнители и се провежда всяка година съвместно с програмата за джаз Radio 6 на Холандското радио. Триото достигна до последната фаза на състезанието, след като преди два месеца беше прослушана тяхната композиция Metal Jazz от международно жури и премина пресявката на първия кръг.

Българинът Момчил Атанасов – пиано, Рейленмон Янга – бас от Кюрасао и германецът Юри Шиви – барабани са музикантите от Open Source Trio. Те свирят заедно от пет години и имат много концертни изяви у нас и в чужбина. Тримата ще се състезават във финалния тур на 27 юни 2015 г., който е част от фестивала „Ден на джаза“ в Ротердам, с джаз състави от още четири страни.

Джазовото трио е основано в Ротердам през 2010 г. Членовете на групата живеят в различни страни, но се събират за творчески фази и за турнета. През 2013 г. Open Source Trio записа дебютния си албум "Мираж", от който е авторската им пиеса Metal Jazz, която ще се състезава на финала на конкурса на Еврорадио 2015. Видео на пиесата „Мираж“ беше включено като "видео на деня" на allaboutjazz.com. Момчил, Рей и Юри започнаха сезона на 2015 г. с едно изключително интересно шоу на фестивала Vinterjazz заедно с Плевенската филхармония. В момента те подготвят излизането на втория им албум.




Снимка: Ивайло Петров