Световноизвестната оперна прима Монсерат Кабайе пристига в България за концерт на 27 септември в зала 1 на НДК.

В турнето й взима участие и нейната дъщеря Монсерат Марти, за която критиката твърди, че надминава таланта на майка си.

Репертоарът на Кабайе е огромен и вероятно несравним с репертоара на други певици от миналия и началото на този век. Пяла е всички велики оперни роли и се смята за единствената истинска наследница на Мария Калас. Но може би е най-известна като прекрасна изпълнителка на Bel Canto. Извън операта, Кабайе става всеобща любимка и добива широка популярност благодарение на обичта си към рока и сътрудничеството си с Фреди Меркюри в хита от Олимпийските игри през 1992 г. „Барселона“. След смъртта на солиста на „Куин“ тя никога не изпълни с друг певец този дует.

Дъщерята на Кабайе – Монсерат Марти, започва да пее през 1998 г. и  досега самостоятелната й кариера  е стремителна. Още първите й изяви в началото на третото хилядолетие са зашеметяващи. През 2000-а  прави успешен дебют в "Ла Скала",  играе водещата роля на Мария в Уестсайдска история. За нейния триумф веднага пишат в La Repubblica, (9 юли, 2000 г.), Кориере дела сера, La Vanguardia, (24 юли, 2000 г.).

Следват няколко изключително успешни сезона в Барселона и турнета в Палм Бийч опера, Гран Театро дел Лисео, участия на фестивала Euro Mediterraneo в Рим. През 2005 г. Марти Монсерат вече пее ролята на Октавия в „Клеопатра“ на Масне в Театро Реал в Мадрид, концертира във Виенската Концертхаус и Кьолнската Филхармония. През 2007 г. играе ролята на Медея в операта в Таормина. До 2010 г. тя пресъздава 10 оперни роли в изключително реномирани оперни театри.

Монсерат Марти записва дискове за BMG и Уорнър, включително и DVD с операта „Едгар“ на Пучини. Нейната кариера е самостоятелна и независима, а не просто в сянката на известната й майка.

Въпреки напредналата си възраст, Кабайе не показва признаци, че се е уморила от сценичните си изяви. Тя казва, че никога няма да се откаже и да престане да пее. Тя е артист, чийто световен успех се основава не само на вокалните качества - един от най-красивите и гъвкави гласове с безупречна техника, но и на невероятната харизматична власт и топлина на нейната личност, които достигат до всеки и пленяват публиката по цял свят.

Снимки: Getty Images/ Guliver