Впечатляваща изложба, представяща знакови моменти от кариерата на Райна Кабаиванска във VIVACOM Art Hall, бе официално открита вчера от Александър Грънчаров – главен директор „Маркетинг“ на VIVACOM, съвместно с Йорданка Фандъкова – кмет на град София, президента на НБУ проф. Богдан Богданов и главния редактор на международното списание L’Opera г-н Сабино Леночи.

Официален гост на събитието беше самата оперна прима. Експозицията „Райна Кабаиванска - Божествената“ е създадена по идея на Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ, а куратор е Николай Пачев – възпитаник на НБУ и носител на първо място на престижния италиански конкурс „Мителмода“.

Изложбата във VIVACOM Art Hall показва голяма част от сценичните тоалети, създадени специално за Райна Кабаиванска за някои от най-изключителните й роли. Посетителите на Телефонната палата ще могат да видят уникалните костюми на Флориа Тоска, Адриана Лекуврьор, Виолета Валери, Хана Главари, предоставени от “Collezione Tirelli Costumi- Roma”. Изложбеното пространство включва и зона за видео прожекции на части от музикални филми на легендарното сопрано.



Част от експозицията „Райна Кабаиванска – Божествената“ са и внушителни арт-фотографии, любезно предоставени от Метрополитън опера, Ковънт гардън, Ла Скала, Римска опера, Театро Реал, Софийска опера и други големи оперни театри, в които е пяла примата. Друга, неголяма серия снимки, правени от фенове и папараци, показва любопитни житейски ситуации – Райна Кабаиванска със спортен екип и боксови ръкавици или позираща като модел за великия дизайнер на концертни костюми Роберто Капучи. Не липсват и „задкулисни” фотографии от съвместни спектакли с други от най-големите артисти на епохата – Караян, Калас, Павароти, Доминго, Карерас.

Изложбата, организирана като част от юбилейните събития в чест на оперната певица, ще може да бъде разгледана в арт пространството на Телефонната палата до 13 октомври. На 28 септември в Софийската опера и балет студентите от XІV-тия Международен майсторски клас на примата изнесоха концерт, организиран от Нов български университет. На 18 декември Райна Кабаиванска ще изнесе юбилеен концерт в Зала 1 на НДК, заедно с 18 от най-успешните си ученици със световна кариера.