Как въздейства оперното изкуство, ако „съблечем” помпозните декори и костюми и се потопим в чистото въздействие на музиката, движенията на телата и думите, които нямат никакво значение? Какво стои отвъд границите, които сами поставяме на възприятията и емоциите си?

Провокативният артист Иво Димчев накара публиката да надскочи себе си и да се отдаде на чистото преживяване на мига с експерименталния проект OPERVILLE, чиято премиера за България се състоя на сцената на Театър Азарян в Националния дворец на културата (НДК).

В екип с още двама млади български оперни певци, един от най-интересните артисти на световната фестивална сцена, неочаквано комбинира опера, танц, пърформанс и инсталация. Вдъхновяващото изпълнение на Пламена Гиргинова и Николай Войнов и нестандартният почерк на Иво Димчев представиха иновативен поглед към оперното изкуство, „съблечено” от обичайната театралност. Провокативните решения и абстрактният подход към жанра силно заинтригуваха зрителите в залата.

Авторското представление ОPERVILLE е първи опит и нова територия за Иво Димчев, която обединява любовта му към театъра и музиката. В “градчето на операта“ (OPERVILLE) той умело съчетава пеене, хореография, реч и сценична атмосфера. Приказността и демонстрацията на пищни гласови възможности в операта са отменени за сметка на изграждането на „аскетична“ ситуация, в която се „инсталират” елементи от операта, театъра и танца. “Отдавна исках да направя спектакъл, който да е свързан с операта, но Operville се оказа и до голяма степен свързан и с театъра, с моето усещане към театъра, към съвременната музика и как въобще тези две форми на изкуството биха се срещнали с операта, като класически жанр. В моята работа се опитвам да синтезирам всички форми, които тялото е способно да изрази на сцената и затова за мен беше абсолютно невъзможно да оставя тялото единствено и само да звучи. Зает с оркестрацията на вокалните партитури, аз организирах телата във форми и взаимовръзки, частично съзнателни, което е валидно и за текста, написан във втората половина на работния процес“, коментира Иво Димчев.



ЗА ИВО ДИМЧЕВ
Иво Димчев работи в граничните пространства между различни жанрове и стилистики. Множеството му артистични таланти произвеждат уникално присъствие на сцената, което смесва глас, пластика, визия, театралност, музикалност. Автор на проекти в широкия спектър от изпълнителските и визуалните изкуства и тяхната интердисциплинарна съвременна реалност – спектакли, инсталации, фотографии, картини – Иво Димчев еднакво впечатлява с талант, професионализъм и артистичност. Не случайно работата му има такъв успех буквално на пет континента. Наскоро той представи в новото пространство за танц и пърформанс ДНК своите Songs from my shows. Можете да следите спектаклите му на сцените на ДНК и Театър Азарян.