Една от най-големите звезди на балканската музика заимствала мотиви от песен на легендарния ни певец, призна пред "България Днес" самият той.

През далечната вече 1996 г. изпълнителят изпява хитовото си парче "Гурбетчии". Години по-късно авторската му песен се "преражда" във Vidimo se daso на Цеца. Наблюдателни меломани откриват, че същата мелодия присъства в още една песен на Величкович в албума й "Позив".

"Има много голяма прилика между моята песен и парчетата на Цеца. Имам предположение, че тя дори не знае кой съм и какви песни съм пял, като вероятно композиторът й е заимствал мелодията. Не знам дали съм ограбен, но е факт, че толкова голяма звезда на Балканите използва мелодия от моя авторска песен", коментира пред вестника Орхан Мурад.

Той призна, че не се чувства обиден, но държи да се знае кой е първи и затова дава конкретни примери с дати и факти.
Орхан Мурад с мъка казва, че е ставал обект на откровени кражби.

"Преди години сръбският певец Аца Лукас ми открадна песента "Нямаш ли душа". Аз я представих през 1999 г., а той по-късно я взе едно към едно. Дори не беше се постарал да промени нещо. И точно с тази песен беше провъзгласен за певец №1 на Сърбия. Това вече е обидно! Много известен турски изпълнител ми открадна "Обичам те още" и също направи фурор в неговата държава. Това не са приятни неща, но съм ги приел. Не можем да си изкривим душата, че имам колеги, които крадяха сръбски и гръцки песни, за да ги правят хитове у нас", добави Мурад.

Кражбите на интелектуален труд на Балканите са популярна практика от години. В зората на българския попфолк родните изпълнители директно заимстваха готови песни от съседните държави и само променяха текста. През годините ситуацията се промени и изпълнителите започнаха да плащат за авторски права. Цената на някои парчета достига до няколко хиляди евро, но въпреки това фолкизпълнителите се бъркат в джобовете си. Процесът дори се обърна - чуждестранни певци купуват авторски песни от наши изпълнителите. В това отношение истински лидер е Галена, която през последните години е продала над 40 песни.