Теа Минкова направи погача на дъщеричката си. Амая навърши 40 дни и по стар български обичай майка й събра приятелки и роднини да орисат бебчето. По традиция погачата се прави за здраве и благополучие. Денят на Теа и Амая започнал рано. Двете отишли в църква, за да бъде прочетена молитва. След това мама Теа посрещнала гости в дома на майка си, бабата на Амая.

На погачата според обичаите присъстват само жени. Всяка една от тях, като истинска орисница, носи подаръче за бебето и го нарича за щастие, здраве, късмет, богатство и благополучие. На празничната трапезата се слагат само сладки неща. Теа е приготвила за своите гостенки сладки мъфини и френски макарони в розово. Задължително е на масата да има мед и сурови орехи. В центъра на празника е сладката пита (погача).

Тя се разчупва над главата на майката и детето върху бяла кърпа. Първото парче се слага на високо място, за да успее детето в живота. После всеки от присъстващите си чупи парченце питка и го топва в меда, за да му е сладък живота на бебчето. В кърпата се оставят и монети – за богатство и благополучие.

източник и снимки:woman.bg