В новия брой на “Автограф” зрителите ще се срещнат с Георги и Пепа Яневи от орк. “Орфей”, които се готвят усилено за предстоящия си концерт в гр. Пловдив.

Събитието ще се проведе на 31 май от 19 часа на централния площад в града на тепетата и ще бъде посветено на 35-годишнината от създаването на орк.”Орфей”. Главният виновник за тази инициатива е Цветелина Янева, която сподели наскоро в “Автограф”, че организира концерта в знак на благодарност към своите родители за всичко онова, което са й дали през годините.

“Този концерт е голяма отговорност за нас, защото всичко ще е на живо. Който не се е занимавал с музика, той не знае за какво става въпрос. Ще имаме гости – 14 солисти, които ще изпеят по 2-3 песни. Много е трудно за стиковане и за правене на хубава музика”, казва Георги Янев.

“Искаме да представим нашата музика – мои авторски песни и музика и аранжименти на Георги Янев. Всички гостуващи изпълнители ще пеят самостоятелно наши песни с музикантите от оркестъра. Всички те приеха много радостно нашата покана и са доволни, че ще участват в този концерт”, споделя Пепа Янева.

Семейство Яневи разкриват, че в началото са имали колебания дали изобщо да се захващат с това събитие, били са раздвоени. Кураж им дават именно гост-изпълнителите, които са приели с желание идеята да участват и са ги насърчили. Георги и Пепа разказват, че концертът ще бъде разделен на блокове, като всеки блок ще представя дадена фолклорна област.

За семейство Яневи годините в оркестъра минават бързо. И двамата не усещат кога са стартирали като оркестър и кога са се изтъркулили 35 години.

“От сватба на сватба, от кръщене на кръщене, от концерт на концерт....бързо минава времето. Но и ние бяхме толкова вглъбени в работата си. Винаги точни, организирани, да не закъснеем, да се представим добре, където и да било. И не усещаш как времето лети. Напоследък е по-малко работата. Не е както преди години всеки ден почти. Но пък вече трябва да понамалим работата, не можем като младите толкова много да издържаме, въпреки че не се даваме още”, с усмивка разказва Пепа Янева.

В “Автограф” двамата си спомнят как е започнало всичко преди 35 години и как е създаден оркестъра.

“Пет, шест човека от музикалното училище се събрахме с идеята да си направим един оркестър. Решихме, че името “Орфей” ще ни пасва най-добре и няма да го посрамим. Нямахме певица и поканихме Пепа да работи с нас. Тогава тя ни измъкна, благодарение на нея ни потръгна, защото по онова време тя беше много известна певица. А ние бяхме нов оркестър и имахме нужда от популярно име”, спомня си Георги Янев.

“Когато започнах да работя като певица в “Орфей”, с Георги все още не бяхме семейство. От създаването на оркестъра заживяхме заедно и после се оженихме. И живота ни до сега минава в музика и нищо друго”, казва още Пепа в “Автограф”.

Източник и сн.: Planeta.tv