В навечерието на Коледа оркестър “Орфей” зарадва почитателите на хубавата народна музика с 16 нови мелодии, събрани в албума “Земьо, българска”.

И в този свой проект, Георги Янев и музикантите от оркестъра с виртуозните си импровизации, защитават името си на един от водещите фолк джаз състави.

“Тракийска ръченица” и “Северняшки абдай” са авторски композиции на ръководителя на оркестъра Георги Янев. Пепа Янева е автор на музиката на 11 от песните и на текстовете на 10 от тях.

Другата певица на оркестъра Ани Богданова е автор на музиката и текста на песента “Пролет пукна”, създадена в духа на типичните тракийски мелодии. Песента “Посрещай гости”, с текст от Мариета Ангелова, е в македонски стил, каквато е и песента “Стара любов”. В “Земьо, българска” са включени и народните песни от Родопите “Гълъб форка” и “Калино, моя дощерьо”, свързани в родопска китка.

Много настроение ще донесат хороводните тракийски мелодии “На бас се хванали” и “Петранчице капчице”.

Предишният албум на формацията “Дъщеря на песента”, записан с участието на Цветелина Янева, бе избран за фолклорен албум на 2012 година.
Оркестър “Орфей”, който има близо 40-годишна история, е спечелил вниманието и обичта на почитателите на българския фолклор у нас и в чужбина с уникалния си репертоар и с неповторимото майсторско изпълнение на композиците си.

Източник и сн.: Planeta.tv