Концертът на оркестър “Орфей” - “Земьо българска, Орфеева”, на централния площад в Пловдив се превърна в незабравим празник за почитатели на българския фолклор, дошли от всички краища на страната.

Заедно с музикантите от обичания оркестър, на сцената излязоха Цветелина Янева, Фики, Галин, Галена, Деси Слава, Анелия, Борис Дали, Константин, както и обичаните фолклорни изпълнители Ивелина Колева, Пепи Христозова и Николай Славеев.

“Бащино огнище” пренася зрителите зад кулисите на концерта “Земьо Българска, Орфеева”.

По време на тричасовия спектакъл прозвучаха емблематични народни песни, а зрители извиха кръшни народни хора.

“Ние цял живот свирим на сватби, кръщенета, концерти. Винаги сме били на голямата сцена. Юбилейният си концерт решихме да направим тук, в Пловдив. Много сме развълнувани. Толкова много хора, мисля, че на друг концерт не са се събирали. Много сме щастливи!” - каза Пепя Янева.

35 години на сцената за Георги Янев са и много и малко.“От сцена на сцена, от концерт на концерт – радваме се, че по този начин ни мина живота”, споделя големият музикант.



“Дори и да остаряваме, душите и сърцата ни са млади. Ако сме живи и здрави, още 35 години можем да веселим хората”, допълва Пепа Янева.

“35 години на сцена не е малко”, включва се в разговора Цветелина Янева. “Аз съм много благодарна на всички пловдивчани, на всички любители на народната музика, които дойдоха от цяла България. Благодаря на моите колеги, без които този концерт нямаше да е такъв. Всички те застанаха и пяха прекрасно на тази сцена”.

Освен че е солистка на оркестъра, Пепа е автор на много от песните в репертоара на “Орфей”. Вдъхновение за творческите си изяви черпи от хармонията в семейството и стремежа да представят на публиката винаги нещо ново и различно.

“В нашия фолклор наистина има магия. Чужденците като чуят нашите народни ритми, нещо им става, не могат да си тръгнат”, казва Георги Янев.

“Щом си българин трябва да съумееш да пазиш фолклора и традициите си!”, допълва Пепа Янева.

На своите колеги Пепа и Георги Яневи пожелават да минат по техния творчески път и да бъдат така обичани от публиката, както са те.

Източник и сн.: Planeta.tv