Лидерът на най-голямата терористична организация в света Ал Кайда Осама Бин Ладен е убит. Информацията за смъртта на терорист №1 бе потвърдена лично от президента на САЩ.

Със смъртта на Осама Бин Ладен "беше въздадена справедливост", заяви президентът на САЩ Барак Обама в извънредно изявление. През август на американския президент е било докладвано за възможна следа към терорист номер 1, който се е криел на пакистанска територия. В съвместна операция с пакистанските служби, САЩ са успели да се доберат до него, съобщи Обама.

"Тази вечер, мога да съобщя на американския народ и на света, че САЩ проведоха операция, при която беше убит Осама Бин Ладен, лидер на "Ал Кайда" и терорист, отговорен за смъртта на хиляди невинни мъже, жени и деца", заяви Обама в историческото си обръщение.

Група хора се събра спонтанно на празник пред Белия дом след обявяването на новината за смъртта на Осама. Предшественикът на Обама Джордж Буш обяви случилото се за "монументално събитие". "Борбата срещу тероризма продължава, но тази вечер Америка изпрати безпогрешно послание: без значение колко дълго ще отнеме, ще бъде въздадена справедливост", заяви Буш в изявление.

Новината за смъртта на терориста Осама Бин Ладен обиколи Интернет чрез бързи текстови съобщения в Туитър, Фейсбук, както и чрез видеоклипове в YouTube. Броят на текстовите съобщение в Туитър достигна 4000 на секунда, докато американският президент Барак Обама обявяваше, че авторът на атентатите от 11 септември е бил убит в Пакистан при операция на американските спецчасти. "Туитър е нашият Таймс Скуеър в този ден на победата", написа преподавателят по журналистика от Ню Йорк Джеф Жерве. До края на неделния ден в Калифорния повече от 250 000 души "са харесали" страницата "Осама Бин Ладен е мъртъв" в социалната мрежа Фейсбук. Страницата във Фейсбук беше изпълнена с коментари, видеоклипове и снимки, за някои от които се предполага, че са близки кадри на смъртно раненото тяло на терориста.

Редица страни и международни организации също приветстваха новината за смъртта на терорист №1. Русия определи смъртта на лидера на "Ал Кайда" Осама Бин Ладен като голям успех. Страната е готова да засили сътрудничеството си със Съединените щати в борбата срещу тероризма. "Кремъл приветства сериозния успех, постигнат във войната срещу международния тероризъм", гласи съобщение от пресслужбата на президента Дмитрий Медведев, разпространено от руските осведомителни агенции. Франция също похвали постиженията в борбата срещу международния тероризъм. Френският външен министър заяви, че смъртта на Бин Ладен в ръцете на американските сили е "победа за всички демокрации, сражаващи се срещу омразния бич на тероризма". "Международният тероризъм претърпя историческо поражение, но това не е краят на "Ал Кайда", посочи президентът Никола Саркози в отделно съобщение. Афганистанският президент Хамид Карзай заяви, че убийството на Бин Ладен в съседен Пакистан доказва позицията на Кабул, че войната срещу тероризма не е съсредоточена в Афганистан. Пакистанският премиер Юсуф Раза Гилани заяви в интервю, че ликвидирането на Осама Бин Ладен от американските спецчасти, недалеч от пакистанската столица, е "голяма победа". "Няма да позволим нашата земя да бъде използвана срещу която и да е друга страна за целите на тероризма. Затова именно смятам, че това е една голяма победа и поздравявам успеха на тази операция", заяви той.

Международната полицейска агенция Интерпол призова към засилени мерки за сигурност, предупреждавайки, че смъртта на лидера на "Ал Кайда" Осама Бин Ладен може да предизвика ответни нападения на терористите по света. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен приветства смъртта на терориста Осама Бин Ладен, но заяви, че алиансът ще продължи мисията си в Афганистан, за да е сигурно, че страната никога повече няма да се превърне в убежище за терористите. "Аз поздравявам президента Барак Обама и онези, които направиха операцията срещу Осама Бин Ладен възможна", заяви Расмусен. "Това е значителен успех за сигурността на съюзниците на НАТО и на всички страни, които се присъединиха към нас в усилията ни да премахнем глобалния тероризъм, за да направим света едно по-безопасно място за всички нас", допълни генералният секретар.

Новината за смъртта на Бин Ладен беше съпроводена и с различни спекулации, свързани с автентичността на изнесените снимки на убития терорист. Излъчената от пакистанските телевизии подправена снимка на окървавено и подпухнало лице, за която се твърди, че е на убития лидер на "Ал Кайда" Осама бин Ладен, беше разпространена днес от многобройни телевизии по целия свят и от Интернет сайтове, преди да бъде изтеглена.

АФП предостави снимката на компютърен специалист, който доказа, че тя е подправена, като към снимка на Бин Ладен е добавена брада и долната част на лицето му, взети от стара негова снимка. "Брадата е размазана, ясно се вижда, че това е монтаж", заяви Младен Антонов, главен редактор на фотоотдела на АФП. Агенцията отначало не излъчи въпросната снимка, а по-късно я разпространи с обяснението, че е подправена, и с уточнението за обстоятелствата около фалшифицирането. Американската телевизия MNSBC уточни, че двама високопоставени служители от САЩ са предупредили NBCNews, че снимката е подправена. "Нито един американски или пакистански официален източник не е потвърдил нейната автентичност", добави телевизията на сайта си. До този момент не е публикувана официална снимка на Бин Ладен. Пакистанските телевизии първи разпространиха снимка, за която твърдяха, че е на Осама бин Ладен, и тя беше препредадена от Би Би Си и Си Ен Ен, които обаче бързо спряха излъчването й.

При операцията на американските специални служби, в която беше убит терорист номер едно Осама Бин Ладен, са загинали още трима мъже и една жена, включително синът на лидера на "Ал Кайда", съобщиха американски представители. "Освен Осама Бин Ладен, бяха убити други трима мъже при операцията", заяви американски представител, пожелал анонимност, пред репортерите. Двама от мъжете са работили като куриери за Бин Ладен, а за третия се смята, че е бил негов син. "Една жена беше убита, когато беше използвана като щит от един от мъжете. Две други жени бяха ранени при операцията, която продължи по-малко от 40 минути", допълни американският представител. Властите в САЩ увериха, че тялото на убития лидер на "Ал Кайда" ще бъде погребано съобразно ислямската практика и традиция.

Осама бин Ладен бе роден на 10 март 1957 година в Рияд, столицата на Саудитска Арабия. Баща му е собственик на голяма строителна компания. За залавянето му или за информация водеща до това САЩ обявиха награда от 50 млн. долара през 2007 година, пише БГНЕС.