Композиторът Александър Бръзицов се присъедини към четиримата свои колеги, които търсят защита на авторските си права, нарушени от руския естраден изпълнител Филип Киркоров.

Това стана ясно на пресконференция в агенция „София прес”, в която взеха участие и композиторите Александър Савелиев и Найден Андреев.

Тя беше организирана от асоциацията „Европейско общество за защита на човешките права – България”.

Най-вероятно ще бъде подаден нов сигнал в прокуратурата за нарушените права на г-н Бръзицов, съобщи адвокатът на правозащитната организация Лъчезар Немски.

Той поясни, че още с първия сигнал организацията настоява да бъде извършена проверка за изпълняваните и разпространявани музикални произведения без изискваното по Закона за авторското право и сродните му права разрешение на техните автори.

Според вносителите на сигнала няма пречки Киркоров да отговаря пред съдебните власти в България, тъй като той е български гражданин.

„Той и до днес продължава да продава и разпространява чужд обект на авторското право, което не само у нас е престъпление против интелектуалната собственост и смятаме да докажем това по категоричен начин”, каза адвокатът.

Той уточни, че законът допуска възможността да бъде постигнато споразумение, но посочи, че тя очевидно е изтървана и сега решението е в ръцете на прокуратурата.

Според него авторското право не трябва да е беззъбо куче.

За опитите проблемът с нашите творци да бъде преодолян през годините „по взаимно съгласие” разказа Ценко Минкин, председател на сдружението за колективно управление на авторските права в музиката „Музикаутор”.

Трудностите според него произтичали от некоректност на продуцентите във втората родина на Киркоров, който иначе е от Варна.

Шефът на „Музикаутор” обеща подкрепата и максималното съдействие на неговата организация в настоящия спор.

В сигнала се визират песните „Плюс и минус” на Александър Савелиев, „С днешна дата” и „Детски спомен” на Димитър Пенев, „Мечта” на Иван Пеев и „Звездна фантазия” на Найден Андреев.

Александър Бръзицов се присъединява към колегите си с песента „Среща”.

„Смятам, че като български гражданин Киркоров излага България, а ние ще докажем, че практиката без разрешение да използва авторския ни труд не е от днес и от вчера”, заяви от името и на колегите си композиторът Найден Андреев.

Той припомни казаното му от руския изпълнител преди време „Как ще ви плащам на вас, аз ви правя реклама”.

Особено обидно за композиторите било твърдението на руската звезда, че той дори не познавал нашите творци.

„Разочарован съм от Филип като човек, поне да беше вдигнал телефона да попита може ли да изпее песента ми”, сподели Александър Бръзицов.