„Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча“ е новото попълнение в бляскавата колекция „Върхове“ на ИК „Изток-Запад“. Новото издание на книгата на великия Мигел де Сервантес е илюстрирано в стилистиката на цялата поредица, а художникът е добре познатият Петър Станимиров.

Най-знаменитите герои на испанската литература – борещият се с вятърни мелници Дон Кихот де Ла Манча и неизменният му тантурест оръженосец Санчо Панса – ни забавляват по своя неповторим начин в новото издание на „Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча“. Знаковият роман на големия Мигел де Сервантес излиза в два тома, първият от които е вече по книжарниците.

Световноизвестният романист, драматург и поет Мигел де Сервантес Сааведра е едно от знаковите имена както в испанската, така и в световната литература. Немалка част от биографичните данни за него обаче са спорни и до днес. Смята се, че Сервантес е роден през септември 1547 г. в Алкала де Енарес близо до Мадрид. В семейството на бръснаря-хирург Родриго, – който извършва някои прости медицински манипулации, характерни за бръснарите по това време, и Леонор де Кортинас – третата дъщеря на разорен благородник, Мигел е четвъртото от седем деца. Макар да няма конкретни доказателства, някои историци предполагат, че испанският класик е учил в Университета на Саламанка. Други са на мнение, че е получил образованието си в йезуитско училище в Кордоба или Севиля, но и това не е напълно сигурно. Влиянието на писателя върху формирането на испанския език обаче е несравнимо – неслучайно е наричан още „езикът на Сервантес“.

Сред интересните факти от неговия живот, достигнали до нас, са участието му в битката при Лепанто на 7 октомври 1571 г. – където получава 3 огнестрелни рани (две в гърдите и една в лявата ръка, която не може да движи до края на живота му); в експедициите до Корфу и Наварино и в боевете, при които османците завладяват Тунис и Ла Голета през 1574 г.; през 1575 г. е пленен от берберски пирати на Барселонския бряг (в себе си е носел препоръчителни писма до крал Филип II) и прекарва цели пет години в плен, опитвайки се неуспешно да избяга четири пъти.

След като през 1580 г. е откупен от родителите си, Мигел де Сервантес се завръща в Мадрид, където започва работа при местен благородник и се отдава на писане. Автор е на множество стихотворения, малка част от които са запазени до днес. През 1584 г. сключва брак с Каталина де Саласар и Паласиос, за чийто чичо се предполага, че е послужил за прототип на любимия на всички Дон Кихот.

Най-известното произведение на Свервантес и утвърдена световна класика, „Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча“, е определяно като първия съвременен европейски роман. Мнозина го сочат като един от еталоните на художествената литература.

„Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча“ излиза за първи път у нас през 1882 г. Предполага се, че този превод – дело на възрожденския учител и политик Христо Н. Самсаров – е от френски език. По-късно и двата тома на книгата излизат в превод от испански език, като преводач е известният Тодор Петров Нейков, превел на испански „Гераците“ на Елин Пелин, „Жетварят“ на Йордан Йовков и „Под игото“ на Иван Вазов (заедно с Хуан Едуардо Сунига). Нейков е известен и с преводите си от испански на български език на Хосе Ортега-и-Гасет и Мигел де Унамуно. Именно преводът на Нейков е използван за новото издание на книгата. Стиховете пък са преведени от Стоян Бакърджиев.