"Островът" на Камен Калев се представи на 64-тото издание на кинофестивала в Кан с прожекция в зала "Theatre Croisette" на 16-ти май, съобщиха от продукцията.

Премиерата протече повече от обещаващо при препълнена зала, бурни аплодисменти и с участието на голяма част от актьорския и продукционния екип на филма.

Не само за гостите, но и за голяма част от присъстващия актьорски екип – Леисия Каста, Бойка Велкова, Туре Линдхардт, Иван и Андрей, Слав Танев, това беше първата прожекция на филма.

Всеки беше нетърпелив да види финалното копие след всички довършителни работи в Швеция. Напрежението подсилиха и хилядите противоречия и въпросите, които филмът зададе след предпремиерните прожекции, предназначени за френските медии, кинокритици и дистрибутори.

От възхищение до тотален шок варират мненията на публиката и критиката. Дали заради жанровите особености от драма през трилър, та до комедия или заради темите, които филмът засяга, някой сравниха Калев с Дейвид Линч, други развълнувано коментираха перфектната игра на актьорите.

Силен акцент беше поставен върху безупречната игра на Летисия Каста в ролята на Софи. Безспорно е мнението, че това е най-силната роля на актрисата в киното, а самата тя не скри желанието си да работи и за в бъдеще с нашия режисьор.

Филмът впечатли критиците с визуалното си богатство и операторски почерк. Сериозно впечатление направи и българската актриса Бойка Велкова с безспорния си талант и абстрактна роля, а Любен Дилов - син, както винаги разсмя публиката.

Очакваме премиерата на "Островът" по българските кина през октомври, пише БГНЕС.