Кметът на Хасково Георги Иванов осъди за 1 лев водещия на ТВ7 Николай Бареков.

Районният съд уважи иска на градоначалника заради клевети и обиди по негов адрес, отправени от Бареков в предаване на живо по телевизията, и наложи административна санкция на Бареков в размер на 2500 лева.

Гражданският иск срещу Бареков е заведен през 2011 г. след излъченото на предаването "Гореща точка" директно от хотел "Европа" в Хасково. В ефир журналистът изрекъл: "Тук има един кмет, който общува не с гражданите, а с Бога... Той се има за божество... с цял поменик от престъпления... крадец на църковни имоти... имал незаконна вила в чашката на язовир "Клокотница". Това са само част от цитираните в съда изявления на Николай Бареков, които според иска са "обидни за градоначалника квалификации".

Причина за делото стават и твърденията на Бареков, че Георги Иванов крадял заплатите на работниците, имал хотели в Германия и апартамент в Лондон, Алексей Петров бил политическият му чадър, кметът бил луд човек.

Съдът е разпитал днес двама свидетели - общинският служител Атанас Бялков и пенсионерът Илия Илиев.

Бялков видял кмета на следващия ден след предаването. "Беше силно притеснен. Попитах го какво му има, а той отговори, че е притеснен във връзка с коментарите и квалификациите по негов адрес. След предаването дълго време беше нарушен трудовият ритъм в целия колектив", заяви пред съда свидетелят.

Пенсионерът Илия Илиев е сред присъстващите пред хотел "Европа" по време на живото излъчване. "Георги Иванов беше опустошен след предаването. Той не беше в състояние да работи дълго време", заяви възрастният човек.

Според служебния адвокат на журналиста Венко Челебиев искът от страна на градоначалника е неоснователен. "Думите, които е изрекъл Бареков, са метафори, които нямат смисъла на обидни реплики", заяви в съдебната зала той и се позова на европейската практика, която залагала на факта, че "когато става въпрос за обществени личности, нивото на допустима критичност е много по-високо".

По време на предаването Николай Бареков се е възползвал от правото си да изрази собственото си мнение. "Ако това са нападки, а не изразяване на мнение, считам, че правото на хората да изразяват свободно мнението си е накърнено", каза в заключение Челебиев.

Съдът обаче не се съобрази със защитата и осъди Николай Бареков. Преди това делото бе отлагано заради неявяване на журналиста. Днес той отново не присъстваше в залата. Представляваше го адвокат Венко Челебиев, който поел служебната му защита вчера следобед.

Решението по делото може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Хасковския окръжен съд.