Журналистът Мартин Карбовски е осъден за "преследване като форма на дискриминация" срещу правозащитник, съобщиха от Българския хелзински комитет.

Решението на Софийския районен съд е от 27.04.2017 година.

Карбовски е осъден за фрагмент от негово предаване, излъчено по вече несъщестуващата TV7 на 12.01.2014г., пишат от vesti.bg

Откъсът е посветен на правозащитника от БХК Радослав Стоянов, а в него взимат участие политикът Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

Стоянов става обект на оскръбления и подигравки от водещия и гостите му. Причината е сигнал на Стоянов срещу Карбовски до

Комисията за защита от дискриминация, предизвикан от женомразство в статия на журналиста.

Районният съд е установил, че Карбовски злепоставя името и образа на Стоянов заради сигнала.

Правозащитната дейност е представена като "подмолна", а Стоянов - като "доносник", част от "гейове-фашисти".

Карбовски е пледирал пред съда, че не носи отговорност за изявленията си, защото представителят на БХК е публична личност и следва да има по-голяма търпимост към обществена критика.

Това обаче не води до извод, че свободата на словото е неограничена по отношение личността на Стоянов, гласи решението на съда.

Карбовски е осъден за "преследване" на лице, което е предприело действие за защита от дискриминация. Той ще трябва да заплати на

Стоянов обезщетение за неимуществените му вреди.

Журналистът трябва да публикува за своя сметка и информация за осъдителното решение в ежедневник по избор на ищеца.
Съдебното решение е положителен прецедент в няколко отношения,
смятат от БХК.

Това е първо осъждане в България за преследване като форма на дискриминация. За първи път и телевизионен журналист е осъден за преследване на правозащитник.

Прецедент е ответник по дискриминационно дело да трябва да публикува осъдителен диспозитив в ежедневник, както и правозащитник да се защити успешно от преследване в съда.

"Решението на съдия Добринова е знак, че българският съд има капацитет да прилага закона в тази му част, независимо кой е ответникът. Важно е да се схваща, че преследването на правозащитници е по същество двойно преследване на уязвимите хора, които правозащитниците защитават", заяви юристът на БХК Мария Илиева, водила делото от страната на ищеца.

„Преследването и потисничеството над маргинализираните групи в обществото – сексуални, етнически и верски малцинства – е във възход.

Основно оръжие в тази битка са изопаченията, лъжите и откровените обиди срещу всеки, който защитава тези групи", коментира решението самия Стоянов.

Според него, "само крачка" дели малтретирането с думи от това с юмруци.

По сигнала за женомразство на Стоянов, Карбовски беше глобен с 600 лева през 2015 година. Това е и първото наказателно решение за сексистка реч в България, което обаче бе отменено от административния съд.

През последните години журналистът често е обект на критики за провокиране на дискриминация и омраза в материалите му.
Осъденият ще може да обжалва решението на СРС.