Проектът „Вътре – вън” на Александър Юзев е насочен към политико-социалната проблематика и включва две изложби, които се реализират съвместно с галерия „Юзина”. Първият етап от проекта е външна изложба от три живописни пана, заемащи местата на билбордове.

Те ще бъдат поставени в центъра, между бул. “Евлоги Георгиев” 22 и ул. “Христо Смирненски” на 23 септември, а официалното откриване ще бъде на 25 септември от 19:00 часа, на самия тротоар пред живописните билбордове. Вторият етап от проекта ще  представлява необичайна инсталация – вътре в арт пространството на галерия „Юзина” и ще се реализира през февруари 2013 г.

Александър Юзев предлага живопис вместо реклама. Неговите картини на открито представляват три ултразвукови разреза на човешкото ембрионално развитие. Чрез символа ембрион, оцветен в багрите на националния флаг, художникът представя своята концепция за вътрешно живеене тук и сега в държавата, като на индивид в утробата на майка си с предопределена съдба.

Втората причина се състои в това, че проектът засяга темите за груповата и национална идентичност, към които тя самата има лично отношение и силен професионален интерес. Десислава Монева разглежда изложбата на Александър Юзев от антропологична гледна точка, като своеобразно „визуално изследване”, засягащо идеята за груповата идентичност. “Социално-политическите обусловености на времето, в което авторът живее и работи са изходен пункт за едно целенасочено търсене на причинно-следствените връзки на екзистенциализма. Търсенето на отговори отвежда и автора, и наблюдателя към фаза на себеанализ и защо не към едно по-задълбочено себеразбиране”, отбелязва тя.V