От България започва турнето на Московския театър за класически балет, под ръководството на народните артисти на Русия, Н. Касаткина и В.Василиев, което ще продължи и в Гърция.

За пръв път по покана на „Жокер медиа” този прославен балетен колектив ще гостува в България. Репертоарът на театъра включва, както съвременни спектакли, така и шедьоври на класическата хореография. В изпълнения на трупата, зрителите могат да видят много от спектаклите, които десетилетия наред са разнасяли славата на „Большой театр” по света.

През годините Московския театър за класически балет се е превърнал във фабрика за откриване на таланти, които бързо се превръщат в звезди. Артисти от трупата са получили около 20 златни медала на престижни международни конкурси. Българските любители на балета ще могат да се насладят на два великолепни спектакъла ”Лешникотрошачката” и ” Пепеляшка” на именитата трупа.

В процеса на организацията на турнето, ръководството на театъра ще бъде изправено пред редица трудности. Липсата на сигурност по пътищата в Украйна и кризата с бежанците затруднява придвижването на натоварените с декори тирове.

Усложнената политическа обстановка и променящата се ежедневно международна ситуация , влияят на определянето на маршрута, по който ще се предвижват камионите с костюмите и декорите, дело на Елизавета Дворкина. Въпреки всички транспортни проблеми, пищния декор своевременно ще пристигне в България, за да може на 25.12. да се върне обратно за традиционното Коледно представление, което ежегодно се състои в Москва.

Едноименната приказка на Шарл Перо е пресъздадена по уникален начин от Касаткина и Василиев – тяхно е либретото, хореографията и постановката. „Пепеляшка” е едно от най-любимите произведения на самия С. Прокофиев. Любовта, най-силното и завладяващо чувство е в основата на спектакъла, а именно музиката диктува образността и особеностите на хореографията.

„Лешникотрошачката” на П.И. Чайковски е другият спектакъл, който ще бъде представен от Московския театър за класически балет. Историята на едно малко момиче, което в коледната нощ получава подарък малка лешникотрошачка под формата на оловен войник в красива униформа. Едноименната приказка на Ернст Хофман под звуците на музиката на П.И. Чайковски се превръща във вълшебно пътешествие за зрителите на този балет.

Спирките от турнето са: Варна – 6 декември, Спортна зала; Русе - 8 декември, Спортна зала; В.Търново- 9 декември, Спортна зала; Пловдив -11 декември, Спортна зала. В тези градове ще се играе „Лешникотрошачката”. Стара Загора -15, Операта – „Пепеляшка”.

В София ще бъдат представени и двата спектакъла 12- декември, „Лешникотрошачката” на П.И.Чайковски и 13 декември –„Пепеляшка” на С.Прокофиев в Зала 1 НДК.
Билети вече са в продажба в мрежата на Ивентим.бг