Седмица преди официалното откриване на Пловдив като Европейска столица на културата 2019, интересът на медии, официални лица и граждани продължава да расте, похвалиха се организаторите. Над 180 са акредитираните журналисти за откриващия уикенд, като 50 от тях са представители на едни от най-популярните международни медии с многомилионна аудитория. Някои от тях ще излъчват на живо откриващото събитие.

В Пловдив ще пристигнат екипи на Euronews, Тhe Daily Telegraph, Deutsche Welle. Очакват се и представители на Kleine Zeitung – вторият по големина aвстрийски вестник, Columbustravelmedia – популярно английско онлайн издание за туризъм, Museum TV – fренска телевизия, която се излъчва на английски, френски и руски език. Сред агенциите, които ще отразят откриването са Европейската пресфото агенция и френската новинарска агенция Agence France-Presse.

Силвен Паскуа – ръководител към инициативата на ЕК за „Европейска столица на културата” и еврокомисар Мария Габриел ще бъдат сред представителите на Европейската комисия. По-голямата част от международното жури, което следи напредъка на градовете-кандидати, също ще е в Пловдив за откриващия уикенд. В града ще пристигне и най-многобройната делегация от над 20 градове, които са били или ще бъдат Европейски столици на културата. Над 100 делегати ще бъдат в Пловдив още от петък и ще се включат активно в над 30-те събития. Специални гости ще са и членовете на екипа от Матера – другият град, които тази година носи титлата.

Същевременно предстоящото събитие анонсираха CNN, DW, RadioRai 1, New York Post, El Pais, BBC, Corriere della Sera, АRD Radio, France Télévisions, Lonely Planet, Independent и други.

Официалното откриване е на 12 януари – събота на бул. „Цар Борис III Обединител“, където в момента се изгражда 30метрова сцена, на която ще се качат над 1500 артисти.