На 16 декември излиза образцовият научнофантастичен роман „От дълбините на времето”, хармонична сплав от събитиен репортаж, научна хроника и фантастична епопея.

„От дълбините на времето“ (превод: Галина Меламед, 328 стр., цена: 18 лв.) умело съчетава фантастичния сюжет с духа и политическата атмосфера на 60-те години на миналото столетие – младежките бунтове, разтърсили Европа, идеологическия сблъсък между Запада и Изтока – и с една митична любов, изплувала сякаш от легендата за Тристан и Изолда и от приказката за Спящата красавица. Френски полярни изследователи правят невероятно откритие. Под ледовете на Антарктида съществуват останки от висша цивилизация, загинала преди 900 000 години в резултат на ядрена война. Учени от всички краища на планетата се стичат, за да разгадаят тайните на изчезналия свят…

Замислен като сценарий за суперпродукция на Андре Каят, „От дълбините на времето“ (1968) e връх в творчеството на Рьоне Баржавел – изтъкнат френски писател, журналист и сценарист, един от най-ярките представители на научно-фантастичната литература през ХХ век. В произведенията си той дава израз на тревогата за човечеството, застрашено от разрушителни технологични достижения, невинаги подвластни на разума и съвместими с моралните ценности. Романът „От дълбините на времето“ е всепризнат като образец на научна фантастика, удостоен с Наградата на книжарите, непрестанно преиздаван и преведен на множество езици.