България за трета поредна година ще участва във финала на "Евровизия". Групата Equinox, включваща Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл, все още има шанс да надмине успеха на Поли Генова и Кристиан Костов, въпреки че според букмейкърските класации шансът това да стане намалява. Преди първия полуфинал България се нареждаше директно след фаворита Израел. След представянето си обаче падна надолу и стигна девето място. Въпреки това Equinox ефектно изпълни песента Bones, използвайки умело играта на светлосенки и гъстата мъгла, пише "24 часа".

Зрителите останаха впечатлени от т.нар. “троен сплит скрийн” – екранът се раздели на три равни части, като във всяка от тях се виждаха отделните изпълнители, които накрая се сляха в един образ. 

От 19-те изпълнители в първия полуфинал напред продължиха представителите на Австрия, Естония, Кипър, Литва, Израел, Чехия, Албания, Финландия и Ирландия. Конкуренцията между тях е толкова голяма, че букмейкърските класации се менят за часове. Представителката на Израел Нета вече не само не е фаворит, но не влиза и в челната тройка. Новите прогнози сочат Елени Фурейра, представителката на Кипър, за големия победител тази година. 

Все пак Нета не пада толкова ниско в класациите на букмейкърите, а запазва позиции с четвъртото място. Тя излезе на сцената с лупър - специален пулт, който взема гласа ѝ и го премоделира на живо. Това се случва за пръв път в историята на "Евровизия". На фестивала досега не е било разрешено използване на подобни записващи устройства. Нета не пропусна да изпълни и характерния за песента си танц, който в социалните мрежи е по-популярен като “кокоши” заради специфичното движение с лакти.

Новата фаворитка за голямата награда Елени Фурейра представи последна песента си Fuego. През цялото време изпълняваше динамичната си хореография, заради което зрителите я асоциираха с Бионсе. На края на изпълнението ѝ чрез специални машини сцената бе обградена от огнени езици. Представянето ѝ успя да я изведе до номер 1, въпреки че през април беше закотвена на 20-ото място. 

Вторият полуфинал на конкурса е днес. Той ще започне в 22 ч по БНТ 1. В него на сцената отново ще излязат 19 изпълнители. Сред тях е представителят на Норвегия Александър Рибак, който букмейкърите предвиждат да стане втори на Евровизия. Финалът ще е в събота от 22 ч и също ще се излъчва ма живо по БНТ 1.