На 16 ноември излиза от печат сборникът с разкази „Отблъскващо щастие”, подписан от изтъкнатия аржентински писател Гийермо Мартинес, който пристига у нас на 19 ноември!

„Отблъскващо щастие“ (превод: Маня Костова, 184 стр., цена: 15 лв.) съдържа единайсет разказа, които се плъзгат по ръба между лудостта и здравия разум, предопределеността и съвпадението, съня и кошмара. Заредени с черен хумор и неподозирани драматични развръзки, тези истории едновременно привличат и смущават, будят страх, но са неустоими. Гийермо Мартинес създава наситена атмосфера, в която разказва за загадката на приятелството и любовта, за близкото и обичното, което се превръща в чуждо, за онова, което докосваме, когато стигнем дъното. Резултатът е разтърсващ и прекрасен и утвърждава автора на „Бавната смърт на Лусиана Б.” и „Убийства в Оксфорд” като един от най-добрите съвременни аржентински писатели.

Гийермо Мартинес завършва математика в Националния южен университет на Аржентина през 1984 г., получава титлата доктор по логика през 1992 г. и прави постдокторат в Оксфорд. Носител е на националната награда „Планета” за романа „Убийства в Оксфорд”, преведен на 35 езика. Отличен е с новоучредения приз за най-добър испаноезичен разказ на името на Габриел Гарсия Маркес за 2014 г., когато „Отблъскващо щастие” е избрана измежду 123 предложения от различни испаноезични държави. По думите на журито сборникът получава наградата заради „... своята цялост и сила, проницателност и уравновесеност, характеризиращи неговата проза, както и заради убедителното владеене на жанра. Тази книга е израз на един самобитен поглед, в който абсурдът, ужасът, фантастичното и странното, коренящи се в ежедневното, са обрисувани с виртуозно майсторство.”

Гийермо Мартинес пристига в България по случай 25-годишния юбилей на издателство „Колибри” и ще се срещне със своите почитатели на 19 ноември 2015 г. от 19.00 ч. в литературен клуб „Перото” - НДК.