Дебютният филм на режисьора Милко Лазаров „Отчуждение”, продукция на БНТ, ще закрие сезона на Пътуващото лятно кино на националната телевизия.

Прожекцията на лентата, която спечели наградата за най-добър български игрален филм на последното издание на "София Филм Фест", ще бъде на 6-ти септември в Созопол, в рамките на Празниците на изкуствата „Аполония”.

Преди това третият, последен лъч от кинообиколката по инициатива на БНТ, ще премине през още 8 селища. Тя стартира на 29 август в Дуранкулак, и ще посети Крапец, Шабла, Генерал Тошево, Каварна, Шкорпиловци, Бяла и Равда. Заглавията, които ще видят зрителите на киното на открито, са „Виолета, Жоро и аз”, „Баш майсторът на море”, „Драсканица”, „Кецове”, „Шопинг”, „Шоково състояние”, „Жълто куче”, „Аве”, „Пианистът”, „Джулай” и„Опасен чар”.

Няколко дни преди прожекцията в Созопол, „Отчуждение” ще има световна премиера в рамките на 70-ото юбилейно издание на филмовия фестивал във Венеция, което се провежда от 28 август до 7 септември. Филмът е част от официалната селекция на Седмицата на режисьорите и това е първа премиера за българска продукция на фестивала във Венеция след повече от 20 години. Заедно с още 12 филма от цял свят творбата на Лазаров ще се бори за наградата за дебютен филм "Лъв на бъдещето".

На премиерата на "Отчуждение" ще присъстват режисьорът Милко Лазаров, актьорите Христос Стергиоглу, Ованес Торосян, Китодар Тодоров, изпълнителният продуцент Христо Живков, главният оператор на филма Калоян Божилов, монтажистът Веселка Кирякова. В рамките на премиерния ден екипът ще посети редица организирани от фестивала официални събития, а след премиерата ще има официална дискусия с присъстващите гости.