Бащата на официалното кубинско кино Алфредо Гевара, който бе близък приятел на Фидел Кастро и дълго време доверен човек в сърцето на кубинската култура, почина в петък на 87 години от сърдечен удар в дома си в Хавана, съобщи на АФП личният му секретар Хосе Ферейро.

"Ако съм това, което съм, органично верен на моите идеи, аз съм лоялен към Фидел органично, защото това е едно и също нещо", бе казал някога Алфредо Гевара, противник на "съветския реализъм".

Доктор по философия и филология на Университета в Хавана, където се среща с Фидел Кастро, Алфредо Гевара основава през март 1959 г. Кубинската киностудия за кинематографично изкуство - институцията, която произвежда почти всички големи кубински филми в продължение на половин век.

Председателят на Кубинската кинематография, Алфредо Гевара през 1979 г. става и основател на Фестивала за ново латиноамериканско кино в Хавана, който той председателства до последното му издание през декември.

Той създава през 1986 г., заедно с колумбийския писател Габриел Гарсия Маркес, Международната филмова школа на Сан Антонио де лос Банос, в района на Хавана, където са обучавани поколения латиноамерикански режисьори.

Член на Централния комитет на Комунистическата партия на Куба между 1991-1997 и депутат между 1993-1998, Алфредо Гевара все пак се отличава с това, че винаги е бил противник на създаването в Куба на "социалистически реализъм" с подкрепата на Съветския съюз и се опитва да създаде условия за независима кубинската култура.

Поради тази причина той е отстранен от ръководството на кубинската кинематография след 22 години като президент, той е бил, по собствените му думи, "съхранен" от Фидел Кастро, който през 1983 г. го назначава за посланик в ЮНЕСКО за десет години. Там той получава от президента на организацията Федерико Майор златния медал Федерико Фелини, отличителна награда за голяма филмова кариера, припомня АФП.

След политическа криза в рамките на кубинската номенклатура, той поема отново председателството на кинопроизводството в Куба до 2000 г., когато пожелава да бъде освободен от задълженията си, за да се посвети на писането.

Последните му години бяха посветени предимно на председателството на Фестивала на латиноамериканското кино в Хавана и множество лекции пред студенти в подкрепа на реформите за отваряне на Куба, започнати преди три години от президента Раул Кастро.

Гевара е получавал многобройни международни отличия, пише БГНЕС.