Легендарният дизайнер Карл Лагерфелд почина на 85 години. Модният гений и главен дизайнер на модна къща Шанел си е отишъл от този свят в болница в Париж. В последните седмици той пропусна последните две ревюта на собствената си модна къща - нещо, което не се бе случвало досега и тогава официални източници от Шанел обясниха, че шефът им се чувства изморен.

Дизайнерът, който спаси от фалит най-прочутата френска модна къща, никога не е обичал да говори за раждането си , но датата на която е дошъл на бял свят е сигурна – 10-ти септември. Годината е под въпрос. В официалните статистики фигурира 1938. Немският таблоид “Билд” разкри обаче, че Лагерфелд е роден 5 години по-рано (през 1933г.), като показа копие от неговия акт за раждане. Самият моделиер в типичния си стил заключи: “Истината е някъде по средата.”

Карл Лагерфелд е роден в семейството на баща – търговец с кондензирано мляко и майка – цигуларка, която го възпитава строго. Отива в Париж да завърши гимназия, но това така и не се случва, защото печели конкурс за дизайн на рокля заедно с бъдещия си конкурент Ив Сен Лоран. Така Карл си осигурява стаж в ателието на един от най-известните дизайнери тогава – Пиер Балмен. Въпреки че остава разочарован от задкулисните игри в модния бизнес, Лагерфелд не се отказва. От 1962 до 1982 г. дизайнерът работи на свободна практика за някои от най-популярните модни къщи – Клое, Фенди, Валентино.

От 1983 година до днес Карл Лагерфелд е несменяем главен дизайнер на Шанел. Голямата му уста му навлича доста неприятности, защото обяви певицата Адел за доста пълничка, а Пипа Мидълтън за грозна в лицето. „Ако бях на нейното място, щях да показвам само гърба си”, отсече Лагерфелд преди години. Дизайнерът безапелационно обяви руснаците за много грозни мъже и заяви, че единственият шанс на рускините е да станат лесбийки.