Голямата българска певица и музикален педагог Ирина Чмихова почина на 89 години. Тъжната вест съобщи племенницата ѝ Румяна Налджиева. "Днес от този свят си отиде ГОЛЯМАТА ИРИНА ЧМИХОВА! Моята леля Ира! Светъл път, вечна памет и дълбок поклон, мила! Сега ще радваш с гласа и таланта си Ангелите! Почивай в мир!", написа тя в социалните мрежи.

Ирина Чмихова е едно от първите имена в българската поп музика. Родена е в Пловдив на 5 април 1930 г. в семейство на българка и руснак. Започва кариерата си като актриса в Димитровградския театър, но музикалният ѝ талант блясва още по време на студентските ѝ години в театралното училище в София. Явява се на конкурс и печели едно от първите щатни места към Държавна концертна дирекция в областта на естрадната музика.

Песни за нея са писали Борис Карадимчев и Йосиф Цанков, изпълнява песни и шлагери на седем езика. Изнася концерти в Чехословакия, Полша, Австрия, Белгия и особено в бившия Съветски съюз, където и до ден днешен е смятана за явление. В края на 50-те години тя изпява бригадирския си хит "Я подай ми, мила мамо, синьото елече", който се превръща в най-слушаната българска песен по онова време.

Първа изпява и „Камино”, която по-късно Лили Иванова направи национално известна. Тя възпитава едни от най-големите имена в попмузиката у нас – Мими Иванова, Маргарита Хранова, Христо Кидиков, Мая Нешкова, Михаил Йончев, Йордан Марчинков, Камелия Тодорова, Диана Дафова, Есил Дюран и много други.

снимка:Булфото