“Перото”, освен като част от цялостната ни стратегия за подкрепа на литературата, е и една мечта. Едно място, където писатели, поети, издатели и най-вече четящите хора ще могат да се събират. Това е денонощна книжарница и библиотека”, това каза директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош в предаването “Тази сутрин” по bTV.

Той коментира предстоящите инициативи в Двореца, сред които са Литературен клуб “Перото”, театър Азарян и НДК.

“Там може да четете книгата, която обичате, а после да я оставите, купите или подарите на някого. “Перото” ще бъде отворено постоянно за всеки, който иска да се докосне до добрата литература”, подчерта той.



Директорът на Двореца разкри, че официалното откриване на новото литературно пространство ще има много сериозна програма, която ще започне с 24-часово четене, почти всеки ден ще има представяния на нови книги, в понеделник ще има специален литературен гид, а няколко литературни клуба ще заживеят своя живот там.

“Ще открием театър Азарян на 26 октомври с представлението “Чайка” на Явор Гърдев”, обяви Боршош. “Другото театрално пространство в Двореца е ДНК. То е за независим театър, пърформанси и съвременен танц”, добави Боршош.

“Ние изградихме много сериозен продуцентски екип, свързан със сценичните изкуства и всеки един творец може да кандидатства със своите театрални проекти. Ще видим много интересни артисти, които досега са имали проблем да представят своите творби, така че от този месец нататък, НДК става дом за всички тях”, категоричен беше Боршош.



Тазгодишното издание на “Киномания” също ще предложи изключително интересни заглавия на феновете, сред които “Хамлет” и “Роджър Уотърс - Стената”, а откриването ще бъде с българския филм “Каръци”, който предизвика истински фурор сред ценителите на седмото изкуство. Освен това, НДК наскоро стана и филмов продуцент, като освен с финансова подкрепа, Дворецът помага и с качествен PR, реклама и маркетинг.

Мирослав Боршош коментира и предстоящите ремонти, които се предвиждат в Двореца по повод българското председателство на Съвета на ЕС. Той подчерта сериозното отношение на властите по този въпрос. “Ремонтът е решение на правителството, но той е и държавническа позиция. НДК е най-голямата и влиятелна културна институция, но той е свързан и с много други прояви, като конгреси, конференции и изложения. Инвестицията в подобно пространство и превръщането му в модерен, световен център е много важно решение, което ще доведе до резултат, свързан с икономиката и културата”, категоричен беше Боршош.

Накрая директорът на Двореца започна четенето отсега с откъс от стихотворението на Валери Петров “Добрата книга” от първата издадена книга на Национален център за книгата (НЦК) - “Стихотворения 2007-2013” на големия български автор. Той отправи призив към всички родители и техните деца да посетят “ПEРОТО” и да не спират да четат.